Jan Birke rezignoval na post místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD

První místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Birke rezignoval na tuto funkci. Zdůvodnil to tím, že se chce naplno věnovat práci poslance a starosty. Informoval o tom server Aktuálně.cz, Birke to potvrdil. Po letošních komunálních volbách se Birke stal opět starostou Náchoda, v jehož čele stojí od roku 2010.

Birke řekl, že se domluvil na rezignaci s předsedou strany Janem Hamáčkem. Šéf klubu Jan Chvojka podle Birkeho nyní vyhlásil nominace na nového prvního místopředsedu. Klub by ho měl volit, případně jednat o těchto nominacích 8. ledna.

Podle informací Aktuálně.cz by mohl Birkeho nahradit bývalý brněnský primátor a nynější místopředseda strany Roman Onderka, nebo jihočeský poslanec Ondřej Veselý. Onderka však serveru sdělil, že o kandidatuře neuvažuje, zatímco Veselý uvedl, že ji zvažuje.

Birke působí ve sněmovně v hospodářském a zemědělském výboru. Je také členem podvýboru pro sport. Letos v listopadu obhájil funkci předsedy krajské ČSSD v Královéhradeckém kraji, je i součástí předsednictva strany.

Poslanec (od 2013), zastupitel (od 2002) a starosta Náchoda (od 2010), zastupitel Královéhradeckého kraje (od 2012).

Narodil se 1. června 1969 v Náchodě. Vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Novém Městě nad Metují. V letech 1988–1990 hrál profesionálně hokej (2. národní ligu za Spartak Nové Město nad Metují). Poté nastoupil jako referent zahraničních investic do společnosti Stavostroj.

Od roku 1991 pracoval pro náchodskou textilní firmu jako obchodní náměstek. V letech 1993–1996 byl manažerem americko-čínské společnosti se zaměřením na zabezpečení výroby a dodávky strategických surovin v Číně. V letech 2004–2005 byl na ministerstvu pro místní rozvoj ředitelem úřadu ministra, kterým byl tehdy Jiří Paroubek (ČSSD).

Když se stal Paroubek premiérem, přešel Birke z ministerstva do Strakovy akademie a v září 2005 se stal novým šéfem kabinetu předsedy vlády. Úřad vedl rok. Nahradil tehdy Zdeňka Doležela, který byl kvůli podezření z korupce odvolán z funkce.

V roce 2010 byl zvolen starostou Náchoda, v roce 2012 také zastupitelem Královéhradeckého kraje. V říjnu 2013 se stal se poslancem. Na královéhradecké kandidátce ČSSD se tehdy probojoval na přední pozice díky nejvyššímu počtu preferenčních hlasů.

Ve stejném roce byl také zvolen prezidentem Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce. Post zastával do srpna 2014, kdy se stal šéfem dozorčí rady komory.

Birke je členem ČSSD a předsedou strany v Královéhradeckém kraji. V letech 2017–2018 byl místopředsedou ČSSD. Dříve působil také jako odborný mluvčí strany pro dopravu. V první polovině roku 2017 byl volebním manažerem strany, rezignoval poté, co se Bohuslav Sobotka vzdal funkce předsedy strany i volebního lídra.

Jan Birke
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK