Zaorálek posílá misi na Ukrajinu, má prověřit situaci volyňských Čechů

Praha – Ministerstvo zahraničí pošle na Ukrajinu misi, která prověří situaci a potřeby tamních volyňských Čechů. S odvoláním na premiéra Bohuslava Sobotku o tom informoval Martin Ayrer. Asi stovka z nich tento týden požádala českou vládu o to, aby se směla vrátit do vlasti. V oblasti ukrajinské Volyně žijí Češi od poloviny 19. století.

Zaorálek: Situaci volyňských Čechů musíme ověřit na místě (zdroj: ČT24)

„Vláda bude vycházet z principů, kterými byli čeští krajané integrováni v minulosti. Je důležité nyní celou situaci zmapovat, proto ministerstvo zahraničí vyšle do oblasti misi, aby se přímo na místě prověřila situace a potřeby volyňských Čechů. Na základě těchto informací přijme vláda další rozhodnutí,“ uvedl Sobotka v krátkém komentáři.

Na předsedu vlády i prezidenta Zemana se tento týden obrátilo čtyřicet rodin (100 lidí) ze Žitomírské oblasti na západě Ukrajiny. České vládní špičky žádají o to, aby jim pomohly s přestěhováním do vlasti. Stěžují si na rostoucí kriminalitu a mají strach z konfliktu s Ruskem, který se po revoluční vlně v centrální Ukrajině přelil do krymské krize.

Zaorálek: Nelze vyloučit, že se situace skutečně zhrošila

Přímo do volyňské oblasti má podle ministerstva zahraničí vyrazit zmocněnec ministerstva zahraničí pro krajany Karel Kühnl. „Měl by ověřit, do jaké míry je situace v této oblasti zhoršená a nebezpečná,“ informoval šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. „Bezpečnostní obavy nejsou v souladu s informacemi, které jsme do této chvíle měli - a proto je musíme korigovat a ověřit přímo na místě.“

„Myslím si, že je schopen tuto misi vykonat poměrně brzy,“ uvedl pak k časovému horizontu vyslání zmocněnce Kühnla. Ten by měl zjistit, jestli se situace na místě „objektivně zhoršuje“. „Já si myslím, že ta situace zřejmě nebude úplně stejná všude, a nelze vyloučit, že jsou tam místa, kde k tomu zhoršení došlo,“ poznamenal také Zaorálek.

Ministerstvo vnitra již včera uvedlo, že je volyňským Čechům připraveno pomoci, pokud se ocitnou v ohrožení. „V tuto chvíli jsme připraveni udělovat českým krajanům povolení k trvalému pobytu na území ČR,“ oznámilo ve svém prohlášení (více zde). Ve středu o situaci volyňských Čechů na Ukrajině jednal s jejich zástupci také předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Situace českých krajanů podle něj vyžaduje rychlé řešení.

VOLYŇ je historická oblast na území dnešní Ukrajiny, která dříve patřila k Polsku i ruské říši. Češi se tam stěhovali od druhé poloviny 19. století. Část krajanů se vrátila do vlasti po 2. světové válce, usazovali se především na území vysídlených Sudet. Ostatní, jimž se tehdy návrat z různých administrativních důvodů nezdařil, dostali novou šanci až po roce 1989. Do České republiky se ve dvou vlnách vrátilo několik tisíc volyňských Čechů.

V současné době na Ukrajině žije asi 20 tisíc českých krajanů, převážně v západní části. Jejich vesnice jsou ale i na Krymu - kromě Žitomiru však zatím české úřady žádnou další iniciativu požadující urychlené přesídlení neřeší.