Pomoc pro volyňské krajany: Česko jim může udělit trvalý pobyt

Praha – Česká vláda je připravena řešit situaci volyňských Čechů, které na Ukrajině ohrožuje konflikt s Ruskem. Ministerstvo vnitra uvedlo, že může českým krajanům například udělit trvalý pobyt. Spolek volyňských Čechů v Žitomirské oblasti se sám obrátil na české představitele. Žádá o pomoc pro asi 40 rodin, které by se chtěly vrátit do původní vlasti.

Podle předsedy sněmovny Jana Hamáčka je situace vážná a nesnese dlouhého odkladu. Premiér Bohuslav Sobotka proto pověřil ministra vnitra i ministra zahraničních věcí, aby se věcí zabývali a připravili návrh konkrétního řešení, jak by Česká republika měla krajanům na Ukrajině pomoci.

Ministerstvo vnitra potvrdilo, že je volyňským Čechům připraveno pomoci, pokud se ocitnou v ohrožení. „Jsme připraveni využít všech zkušeností z minulosti a spolu s ministerstvem zahraničí a dalšími resorty poskytnout volyňským Čechům v nouzi pomoc. Věřím, že v případě potřeby vláda na tuto pomoc vyčlení i adekvátní finanční prostředky. V tuto chvíli jsme připraveni udělovat českým krajanům povolení k trvalému pobytu na území ČR,“ sdělilo ministerstvo. Resort zahraničí je zase připraven reagovat na případný zvýšený nárůst žádostí o potvrzení příslušnosti ke krajanské komunitě, na jehož základě budou tito krajané moci přesídlit do Česka.

Hamáček je také přesvědčen o tom, že je v silách Česka nabídnout českým krajanům repatriaci. „Pokud Česká republika vyčlenila 50 milionů korun na podporu projektů nevládních organizací na Ukrajině, tak by bylo vhodné najít podobnou částku v rozpočtu a pomoci našim krajanům,“ připomněl Hamáček částku, kterou na pomoc Ukrajině nedávno schválila vláda.

Bojíme se o svůj život, vzkazují volyňští Češi

Češi z Ukrajiny již odcházeli, a to v několika vlnách. První byla po válce, druhá v devadesátých letech. Kvůli vyhrocené situaci na Ukrajině možná brzy přijde i třetí. „Situace na Ukrajině je taková, že my se bojíme o svůj život, o svoje rodiny a svoje syny. Situace se každý den horší a tlačí nás, abychom prosili české lidi, aby nás vzali zase domů,“ uvedla předsedkyně Spolku volyňských Čechů v Žitomirské oblasti Ema Snidevyčová.

Volyňských Čechů žije na Ukrajině několik tisíc. Kvůli zhoršení bezpečností situace na Ukrajině požádali v posledních dnech o pomoc českou vládu pro 40 rodin, které se chtějí do vlasti vrátit. Podle Snidevyčové se na Ukrajině zvýšila kriminalita potom, co příslušníci policie odešli chránit hranice. „Když se něco stane, není se na koho obrátit. Objevují se banditi, kteří říkají: 'My jsme domobrana.' Policie nefunguje,“ vylíčila Snidevyčová situaci v zemi. „Každý den se situace zhoršuje, nelze očekávat nic dobrého,“ dodala.

Volyň je historická oblast na území dnešní Ukrajiny, která dříve patřila k Polsku i ruské říši. Češi se tam stěhovali od druhé poloviny 19. století. Část krajanů se vrátila do vlasti po 2. světové válce, usazovali se především na území vysídlených Sudet. Ostatní, jimž se tehdy návrat z různých administrativních důvodů nezdařil, dostali novou šanci až po roce 1989. Do České republiky se ve dvou vlnách vrátilo několik tisíc volyňských Čechů.