Platy nižší než v supermarketu. Soudní personál dostane přidáno

Události: Soudnímu personálu vzroste plat (zdroj: ČT24)

Průměrný plat v soudní administrativě vzroste od příštího roku na 30 tisíc korun. Soudům dlouhodobě scházejí například zapisovatelky nebo protokolující úřednice. Nezřídka se jejich platy nyní pohybují v částkách nižších, než na jaké dosáhnou pokladní v supermarketech. Kvalifikovaní pracovníci raději odcházejí za vyššími platy i do státní správy. Ačkoli vedení soudů požadovalo větší navýšení, ministerstvo spravedlnosti prosadilo 14 procent.

Od roku 2010 platy v justici stoupaly podobně jako v celé veřejné sféře. Podle předsedů některých soudů je to ale pořád málo. „Charakter práce nesoudcovského personálu je podstatně odpovědnější a obtížnější. Přitom tam zůstaly platy nastavené vlastně z dob jednoduchých zapisovatelek. Takže my máme problém, protože nekonkurujeme ostatním státním zaměstnancům,“ přiblížil předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra.

Předsedové soudů upozorňují, že chybějící zaměstnanci a odchod těch kvalitních ohrožuje výkonnost celé justice. Šéfové krajských soudů po vládě žádali navýšení na platy 20 procent. Administrativní pracovníci by tak mohli brát průměrně 31 600 korun.

Kabinet Andreje Babiše (ANO) se ale dohodl na nižším růstu. Tabulkově pět procent navíc. A k tomu zvláštní příplatek za psychickou zátěž, který bude nárokovou součástí platu. „Jeho výše se bude podle druhu vykonávané činnosti lišit,“ upřesnil ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).

Tarifní platy vzrostou o stovky korun u nejhůře placených zaměstnanců. Ti s dlouhou praxí si polepší i o více než tisícovku hrubého. K tomu ještě dostávají soudní úředníci osobní příplatky. „Já tady po 30 letech praxe mám 22 tisíc základní tarif, tak to asi odpovídá za vše,“ říká protokolující úřednice pražského krajského soudu Klára Kabeláčová. Podle ní mělo navýšení přijít už dávno.

Platy v justici v roce 2018
Zdroj: ČT24

Její kolegyně, které nastupují na tutéž pozici, nedosáhnou ani na zákonem zaručenou mzdu a soudy jim ji dorovnávají. Přitom k výkonu své práce musí mít maturitní zkoušku a ještě odbornou navrch. K tomu nesou odpovědnost třeba za jednoduchá rozhodnutí a manipulaci se spisy.