Nedostatek soudního personálu je časovaná bomba, varuje soudkyně

Události: Soudy snižují počty nevyřízených kauz. Nedostatek soudního personálu je ale riziko (zdroj: ČT24)

Soudům se daří snižovat počet nevyřízených kauz, přestože nových případů dál přibývá. Mužů a žen v talárech je teď relativně dost, problém je ale s obsazením nižších pozic. U těch je podle ministerstva spravedlnosti průměrný plat 26 tisíc, a to zájemce z řad právníků neláká. Ve vyřizování starých kauz letos úspěšně postupují hlavně trestní soudci, kterým teď v kancelářích leží o osm procent nerozhodnutých obžalob méně než na začátku roku.

Kriminalita loni v Česku klesla čtvrtý rok po sobě, zároveň v posledních letech roste objasněnost případů. Soudců je v současnosti relativně dost, doplňovat ale v nejbližší době u soudů bude nezbytné. V důchodovém věku je dnes 430 z celkem 3040 soudců.

Ve většině krajů zatím jejich doplňování funguje. Výrazně horší situace však panuje na pozicích, jakou jsou soudní zapisovatelky nebo asistenti. Zájemci se totiž na tyto pozice nehlásí.

„Justice není schopna konkurovat na trhu práce v oblasti mzdové. Je to pro nás velký problém a časovaná bomba, která může mít vliv na rychlost řízení a celkový chod justice,“ vysvětluje předsedkyně Okresního soudu v Mladé Boleslavi Kateřina Stará.

Počty soudců a soudního personálu
Zdroj: ČT24/Ministerstvo spravedlnosti

Nový ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (nestr. za ANO) si je rizika vědom. Navýšení peněz pro soudní personál považuje za jednu ze svých priorit. „Protože za situace, kdy zapisovatelka má průměrný plat 19 tisíc korun hrubého, tak to není asi ideální stav,“ říká. O změně tabulek jedná s ministerstvem financí.

Spolu s tím chce také pokračovat v projektech bývalého šéfa resortu Roberta Pelikána, jde o elektronizaci spisů, centrální výběr soudců nebo přípravu nových pravidel pro soudní procesy. „Máme totiž procesní předpisy z 60. let. A ty ne úplně odpovídají současným požadavkům, takže řada schopných soudců si stěžuje na to, že je procesní předpisy zbytečně brzdí,“ vysvětluje advokát a autor Mapy průtahů David Záhumenský.

Průtahy v soudních řízeních přitom stojí státní kasu peníze. Výše odškodnění přiznaná ministerstvem spravedlnosti začala loni opět stoupat. Za první polovinu letošního roku se částka pohybuje už kolem 44 milionů, přitom za celý rok 2017 to bylo kolem 70 milionů. Další desítky milionů ročně nad rámec úřadem uznaných odškodnění musí ministerstvo vyplatit na základě soudních rozhodnutí.

Vývoj výše odškodnění ministerstva spravedlnosti
Zdroj: ČT24/Ministerstvo spravedlnosti