Kriminalita loni poklesla čtvrtý rok po sobě

UDÁLOSTI: Kriminalita v Česku klesala čtyři roky v řadě (zdroj: ČT24)

Kriminalita loni v Česku klesla čtvrtý rok po sobě. Policisté zaznamenali 202 303 trestných činů, což byl meziroční pokles o 7,3 procenta. Na tiskové konferenci o tom informovalo vedení policie. Kriminalisté pak vyřešili 107 920 trestných činů, objasněnost případů tak přesáhla 53 procent.

V loňském roce se v Česku stalo 146 vražd, což byl sice oproti roku 2016 mírný nárůst, i tak byl ale jejich počet druhý nejnižší od roku 1991. Lepší situace byla pouze předloni, naopak k nejvíce vraždám došlo v roce 1998 (313).

V loňském roce řešili policisté nejčastěji vmajetkové trestné činy, kterých bylo přes 108 tisíc. Jejich počet meziročně klesl o více než 9500, loni se snížil počet krádeží i vloupání.

Kriminalita v Česku
Zdroj: Policie ČR

Hospodářských trestných činů loni bylo přes 26 tisíc a násilných činů téměř 13 700. I v těchto kategoriích jich oproti roku 2016 ubylo.

Podle náměstka policejního prezidenta Jaroslava Vilda poklesla kriminalita ve všech krajích s výjimkou Plzeňského a Karlovarského, kde došlo k mírnému nárůstu. Podle něj stojí za poklesem dobrá ekonomická situace v Česku, chválil také dobrou práci policie, její personální posilování a zlepšování technického vybavení.

Objasněnost trestných činů v Česku
Zdroj: Policie ČR

Při trestné činnosti loni vznikly škody za zhruba 20,3 miliardy korun, což byl meziroční pokles o 4,4 miliardy. Policisté také zajistili pachatelům trestné činnosti majetek za 5,4 miliardy korun. To je sice oproti roku 2016 pokles, předloni však policie zločincům zabavila nejvíc majetku v novodobé historii.