Praha odmítla Janukovyče: Je absurdní, aby přistál na Havlově letišti

Praha – Rada hlavního města se odmítá jakkoli podílet na návštěvě ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Podle primátora Tomáše Hudečka ho město například nepozve na Staroměstskou radnici, což je při návštěvě zahraničních prezidentů zvykem. Janukovyč má do Česka přiletět v dubnu, řada osobností ale vyzvala prezidenta Miloše Zemana, aby pozvání zrušil. Pokud tak prezident neučiní, měl by podle Václava Marhoula Janukovyč během své návštěvy pocítit, že určitou částí české společnosti není vítán.

„Za současných okolností nevidím jediný důvod, proč by se město Praha mělo podílet na státní návštěvě prezidenta Janukovyče. Je pro mě absurdní, že by měl přistát právě na Letišti Václava Havla,“ uvedl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Rada hlavního města naopak uvolnila 500 tisíc korun jako pomoc obětem násilí na Ukrajině. Poskytne je prostřednictvím organizace Člověk v tísni.

Pod výzvu ke zrušení plánované návštěvy se podepsalo několik set lidí. Dokument podpořila podle organizátorů i řada osobností z politického a kulturního života. Podle informací na facebookovém profilu iniciativy Chceme demokratickou Ukrajinu například režiséři Jiří Menzel, Václav Marhoul a Helena Třeštíková, písničkář Jaroslav Hutka, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, hudebníci Dan Bárta, Jakub Ryba z Rybiček 48, Milan Cais z Tata Bojs nebo mistr světa ve vodním slalomu Vavřinec Hradilek. Iniciátoři výzvy se chtějí také obrátit na Evropskou unii, aby „ve věci podpory demokratické a svobodné Ukrajiny učinila více než dosud“.

Marhoul: Janukovyč by měl pocítit, že částí Čechů není vítán

„Nemáme iluze o tom, že by pan prezident Zeman návštěvu zrušil,“ přiznal filmař Václav Marhoul. Během návštěvy by podle něj ale měl prezident Janukovyč pocítit, že určitou částí české společnosti není vítán. Zároveň poukázal i na to, že by bylo dobré, pokud by Janukovyče na některé problematické body upozornil sám. Stejně jako s přijetím ukrajinského prezidenta by podle svých slov měl Marhoul problém i s přijetím nejradikálnější části ukrajinské opozice. „Na druhou stranu většina těch protestujících radikálové nejsou,“ upozornil Marhoul. „Ideál demokracie a možnost vymezovat se proti určité zvůli jsou nedotknutelné. Takovéto lidi bych určitě rád přijal,“ uzavřel Marhoul.

Pavel Máša:

„Další možností by bylo, aby mu čeští občané udělali takový další 'euromajdan', tentokrát v Praze. Stovky takových lidí by byly.“

Publicista a bývalý velvyslanec na Ukrajině Pavel Máša upozornil také na to, že některá diplomatická jednání odvolat nelze. Prezident by podle něho měl případné pozvání konzultovat v rámci Evropské unie.

Zeman ale svůj plán zatím přehodnotit nehodlá. Podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka považuje za správné diskutovat se všemi stranami. „Pan prezident pozval Viktora Janukovyče recipročně během své říjnové návštěvy Ukrajiny. Pan prezident upřednostňuje dialog, který znamená dialog se všemi stranami,“ sdělil mluvčí.

Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky:

  • „V této chvíli je situace tak nepřehledná, že se nedá vyloučit vůbec nic. Prezident hovoří s prezidentem, to je linka, kterou chceme zachovat. (…)  Kdyby došlo k dramatickému vývoji, což není vyloučeno, například k výraznému použití síly ze strany Janukovyče, to by situaci změnilo a to jsme jasně řekli ukrajinské straně.“

Situace na Ukrajině se vyhrotila na konci listopadu, když prezident Janukovyč odmítl podepsat asociační dohodu mezi EU a Ukrajinou. Zemi poté ovládla vlna protestů, opozice volá po odchodu vlády a nových prezidentských volbách. Janukovyč měl dnes poslancům své vládní Strany regionů sdělit, že v případě, že se nenajde pokojné řešení krize, je ochoten souhlasit s předčasnými volbami. Údajně rovněž prohlásil, že proti protestantům nepoužije policejní či vojenské síly.