Sportovní kauza: Soud Janstovi odblokoval majetek, očekává složité dokazování

Události: Soud odblokoval majetek předsedy České unie sportu Miroslava Jansty (zdroj: ČT24)

Vrchní soud zrušil rozhodnutí o zajištění majetku předsedy České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty a sekretáře organizace Jana Boháče. Soud také vzkázal, že se domnívá, že bude dokazování v této části kauzy kolem sportovních dotací značně problematické.

Vlivného advokáta a předsedu ČUS Miroslava Janstu loni v červnu obvinila policie v souvislosti s rozdělováním dotací ministerstva školství a letos v létě mu nechal státní zástupce zmrazit část majetku – některé nemovitosti. Podle žalobce bylo potřeba zajistit majetek pro potřeby případného peněžitého trestu. Vrchní soud v Praze nyní obstavení majetku zrušil.

Podle soudu u Jansty mimo jiné nehrozí, že by se chtěl majetku účelově zbavit. „Hrozba uložení takového trestu není natolik aktuální, aby muselo být přistoupeno k tak závažnému omezení jeho majetkových práv,“ uvedl soud v usnesení. „Státní zástupce odůvodnění usnesení Vrchního soudu v Praze nerozporuje, avšak toto se nedotýká skutečností, na nichž je vystavěno jejich důvodné stíhání,“ sdělil ČT státní zástupce Ondřej Trčka.

Stíhání šéfa unie sportu založila policie na tom, že se snažil získat více peněz pro Českou unii sportu na úkor Českého olympijského výboru a Sokolů. Podle policie tak činil navzdory tabulce, kterou měli pro rozdělení peněz úředníci.

Jansta se hájil, že se ničeho nezákonného nedopustil. Ministerstvo podle něj rozdělilo peníze v rozporu s pravidly.

Soud se nyní v rámci rozhodování o zajištění majetku poprvé předběžně vyjádřil k této části případu. A uvedl, že podle něj bude dokazování složité.

„Obviněný, jako předseda České unie sportu, měl ‚v náplni práce‘ získávání prostředků pro činnost ČUS a měl logicky zájem na tom, aby této organizaci byly přiděleny pokud možno co největší prostředky. Ve sdělení obvinění se zatím neobjevuje podezření, že tak činil takovými prostředky jako je např. předkládáním vědomě nesprávných údajů, manipulací s projekty, úplatky, vydíráním, apod. Dokazování bude, podle zkušeností stížnostního soudu, značně problematické a výsledek velmi nejistý,“ myslí si soud.

Případ údajných manipulací se sportovními dotacemi, které rozděluje ministerstvo školství, je od počátku spojen především s někdejším předsedou Fotbalové asociace Miroslavem Peltou a také bývalou náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou. Jejich obvinění loni v květnu vedlo i k rezignaci tehdejší ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Později přibyla další obvinění včetně Janstova.

Majetek státní zástupce nezablokoval pouze Janstovi a Boháčovi, ale také Miroslavu Peltovi. Ten ale podle informací ČT odbokován nebyl.