Oběti kauzy H-System protestovaly na ministerstvu proti Marvanové

Praha – Uvedení do úřadu nové ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO 2011) narušilo několik desítek demonstrantů z řad lidí poškozených kauzou H-System. V prostoru, kde se měl uskutečnit brífink pro novináře, protestovali proti Haně Marvanové jako případné náměstkyni. Jeden z protestujících Martin Junek v rozhovoru pro ČT uvedl, že Marvanová vypadá jako jejich zastánkyně, ale ve skutečnosti jim škodí.

„Shromáždili jsme se tady, protože máme vážné pochyby o morálních kvalitách paní Marvanové,“ uvedl za demonstranty Martin Junek. Marvanovou považuje za ženu dvojí tváře, která se prý tváří jako obhájkyně obětí kauzy H-System. „Víme ale naprosto jistě, že nám škodí,“ prohlásil.

Podle něj hájí Marvanová zájmy pouze některých lidí, demonstrací v prostorech, kde se měla uskutečnit tisková konference při uvedení Válkové do úřadu, chtěli prý poškození upozornit novou šéfku resortu i veřejnost, že jako obyčejní lidé se stali obětí politicko-ekonomických manipulací. „Některé věci nejsou, jak se zdají,“ dodal mluvčí protestujících.

Za Marvanovou Válková neoblomně stojí

Nová ministryně ale s Hanou Marvanovou na post náměstkyně počítá, o její profesionalitě i morální integritě je podle svých slov při uvedení do úřadu přesvědčena. „Demonstrace dvaceti lidí nemůže zviklat moje rozhodnutí. Naopak tuto událost interpretuji tak, že někteří lidé mají z jejího nástupu obavy. Setkala jsem se s pochybnostmi, obavami, nedůvěrou až strachem, který se spojoval s nástupem nás dvou a reforem, které některé kruhy nebudou vítat,“ prohlásila v reakci nová šéfka resortu.

Helena Válková a Hana Marvanová
Zdroj: ČT24

Marvanová hájí poškozené v kauze H-System

O co jde demonstrantům konkrétně, není zcela jasné, Marvanová vystupuje jako obhájkyně části poškozených v kauze. Podle jejích slov z tisíce poškozených zastupuje 105 klientů H-Systemu ze sdružení Maják. Při vzájemném setkání Marvanové s demonstranty zaznělo, že tito se staví za lednové trestní oznámení senátora Jiřího Čunka na konkurzní správce v kauze H-System, Hanu Marvanovou a soudkyni Evu Hodačovou. Sami ale nebyli schopni shrnout konkrétní důvody.

Protest před ministerstvem spravedlnosti (zdroj: ČT24)
  • Případ H-System je jedna z největších a nejznámějších podvodných kauz v novodobé historii Česka. Počátkem 90. let do H-Systemu investovali lidé, kteří si chtěli pořídit nové bydlení, slíbených domů se však většinou nedočkali. Po amnestii se justice přestala zabývat podílem tří aktérů případu - Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy. Už dříve dostal dvanáctiletý trest vězení šéf H-Systemu Petr Smetka, na nějž amnestie nedopadla. V kauze H-System přišlo nejméně 1 095 lidí o více než 980 milionů korun.
Vydáno pod