Majetek zapsaný na zaniklé instituce blokuje rozvoj obcí. Ministerstvo pracovních sil přitom už 60 let neexistuje

Události: Stát převádí majetek zaniklých institucí (zdroj: ČT24)

Státu se postupně daří zbavovat se majetku, který je zapsaný na dnes už neexistující instituce. Během tří let prodal nebo převedl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) 10 tisíc takových pozemků či budov. Ty často leží v centrech měst a blokují jejich rozvoj. Majetek byl přitom zapsaný i na Elektrické závody Julia Fučíka či ministerstvo pracovních sil, které bylo zrušeno už v roce 1957.

„Bezprizorní majetek blokuje v řadě případů rozvoj obcí a krajů. Nemohou například pokračovat v dopravní infrastruktuře nebo stavět čističky odpadních vod,“ vysvětluje ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu. Úřad slibuje, že katastr nemovitostí vyčistí od nejasných státních vlastníků do tří let.

Třeba Brandýs nad Orlicí takto loni získal bezúplatně budovu bývalé moštárny i s parcelou. Objekt teď slouží jako zázemí pro uskladnění a opravu hasičské techniky. Dřívějším vlastníkem byla už zaniklá střední průmyslová škola. Podobně tomu bylo i ve Vrchlabí – město získalo pozemek v památkové zóně a může na něm vybudovat veřejné osvětlení.

Podle ministryně financí většinou mají zájem obce

„Hledá se v rámci veřejného sektoru, kdo by o to měl zájem. Pokud zájem není, provádí se veřejná dražba,“ popisuje proces ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO), pod kterou ÚZSVM spadá.

Obce podle ní zájem většinou mají. Ministryně počítá, že se do konce letošního roku podaří prodat dvě třetiny nepotřebného majetku.     

V katastru je podle analýzy ÚZSVM stále přes sedm set úřadů a dalších subjektů, které už buď neexistují, nebo je nelze dohledat. „Ukazuje to na kvalitu práce resortů, kdy vám zanikne instituce, která pod vás spadá, a vy nejste ani schopni vědět, že sídlila v nějakém domě. To tempo je velmi pomalé,“ kritizuje předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových byl pro velkou část starostů jednou z nočních můr, protože dobrat se tam rychle jakéhokoliv rozhodnutí bylo mimořádně těžké,“ dodává místopředseda ODS Martin Kupka.