Letošní vakcíny proti chřipce budou obsahovat dva nové kmeny

Letošní očkování proti chřipce bude obsahovat dva nové kmeny typu A a B. Dva zůstávají stejné jako loni. Novými kmeny jsou A Singapore (H3N2) a B - Colorado. Informaci zveřejnil Státní zdravotní ústav (SZÚ). Podle Jana Kynčla ze SZÚ je úspěšnost očkování v průměru kolem šedesáti procent. Loni se v Česku nechalo naočkovat zhruba půl milionu lidí.

O výběru kmenů rozhoduje hlavně na základě předchozí chřipkové sezony Světová zdravotnická organizace (WHO). Rozhodnutí o složení vakcín pak podle Kynčla závazně platí pro celou severní polokouli.

„Složení vakcín je každoročně upravováno tak, aby co nejvíce odpovídalo předpokládaným cirkulujícím kmenům chřipky. Obvykle se jedná o kmeny blízce příbuzné těm, které se uplatnily jako původci chřipky v předchozí chřipkové sezoně,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Letos bude očkování tří nebo čtyřvalentní. V třívalentním budou obsaženy dva kmeny typu A - Michigan (H1N1) a Singapore (H3N2) a jeden kmen typu B - Colorado. Ve čtyřvalentním bude navíc ještě kmen typu B - Phuket. Podle SZÚ poskytuje čtyřvalentní vakcína širší ochranu vůči cirkulujícím virům chřipky, třívalentní má účinnost nižší.

Úspěšnost očkování nejde podle ministerstva určit přesně. V průměru je to ale zhruba šedesát procent. „Někomu to může připadat jako nízké číslo. Význam očkování proti chřipce však spočívá v důležitější věci – i jako očkovaný mohu onemocnět, ale mám až trojnásobnou pravděpodobnost, že přežiju,“ uvedl Kynčl s tím, že má zkušenosti potvrzené českými daty o pacientech na jednotkách intenzivní péče.

V loňské chřipkové sezoně bylo podle ministerstva v České republice u neočkovaných osob hlášeno 664 klinicky závažných případů chřipky. 260 z nich nákaze podlehlo. Nejzávažnější je situace u dvou skupin lidí – starších 65 let a u těch, kteří trpí chronickým onemocněním například srdce, cév nebo dýchacího systému. Ohroženější jsou také lidé s diabetem.

Loni se očkovalo asi půl milionu lidí

„Vakcinaci proti chřipce lze jednoznačně doporučit zvláště osobám s chronickým onemocněním, u nichž onemocnění chřipkou může vést ke zhoršení jejich základního onemocnění, popřípadě i k úmrtí. Vakcinace proti chřipce se doporučuje také těhotným ženám,“ sdělila mluvčí ministerstva s tím, že vloni bylo podle dat zdravotních pojišťoven očkováno přibližně půl milionu lidí.

Podle ministerstva zabrání očkování chřipce u dospělých v 70 až 90 procentech. U starších osob snižuje očkování potřebu hospitalizace v případě onemocnění chřipkou nebo zápalem plic o 30 až 70 procent a riziko úmrtí až o 80 procent. U dětí pak snižuje výskyt zánětu středního ucha.