Syntetická droga má druhou oběť. Policie rozšířila seznam obviněných na sedm

Nebezpečná syntetická droga, která se šíří v Moravskoslezském kraji, má druhou oběť. Vyšlo najevo, že kanabinoid pozřel i muž, který byl 10. září nalezen na Opavsku. Oznámila to policejní mluvčí Gabriela Pokorná. Policie v případu obvinila sedm lidí.

Že má syntetický kanabinoid druhou oběť, vyšlo najevo v průběhu prověřování úmrtí pětačtyřicetiletého muže. Ten měl se syntetickou látkou potíže již dříve, vyhledal proto lékařské ošetření a byl krátce hospitalizován. Poté ale drogu užil znovu, což se mu stalo osudným. 

Podle policie muž – stejně jako dvaatřicetiletý bezdomovec, který byl první obětí kanabinoidu – drogu kombinoval s alkoholem.

Drogou se celkem intoxikovalo již 23 lidí. Vzrostl také počet těch, které policie kvůli šíření látky stíhá, a to na sedm, doplnila Gabriela Pokorná.

Byla nařízena soudní pitva zesnulého a znalec konstatoval intoxikaci syntetickými kanabinoidy. Stejné zjištění pak učinil expert v oboru chemie po provedeném zkoumání.
Gabriela Pokorná
policejní mluvčí

Drtivá většina případů je na Ostravsku

Nově obviněným z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami a s jedy je osmnáctiletý muž, kterému hrozí až pětileté vězení. Většina případů otrav byla v Ostravě, další se objevily na Opavsku. Stíhání zatím posledního podezřelého souvisí s protiprávním jednáním na Opavsku.

Už dříve bylo obviněno šest lidí ve věku od 17 do 41 let. Vazebně je stíhán šestatřicetiletý muž. Tomu ale hrozí až osmnáctileté vězení. Je jím bezdomovec, který drogu minulé pondělí kouřil spolu s dvaatřicetiletým mužem, jenž v důsledku jejího požití zemřel. Policie se případem začala zabývat právě poté, co před týdnem v Komenského sadech zkolabovali dva muži bez domova a jeden z nich zemřel.

„Po masivní medializaci nebezpečí užití syntetických kanabinoidů jsme dále nezaznamenali nové případy. Možná podezření z intoxikací jsou zjišťována kriminalisty právě při dokumentování okolností protiprávního jednání a jsou vyhledávány události z doby před zveřejněním,“ řekla Pokorná.

Policie přesto opakovaně varuje veřejnost, aby drogu neužívala. Je totiž velmi těžké odhadnout rizikové množství, velmi nebezpečný je účinek drogy v kombinaci s alkoholem.

Působí na stejné receptory jako THC

Syntetické kanabinoidy jsou látky, které v mozku působí na stejné receptory jako THC, jedna z hlavních aktivních složek konopí. Jsou často prodávány jako legální alternativy zakázaných látek.

Syntetický kanabinoid lze popsat jako sušenou rostlinnou hmotu podobající se nadrcenému konopí nebo rostlinnému koření. Uživatelé zpravidla tyto látky kouří. Substance se však mohou vyskytovat též v krystalické podobě.

Na Ostravsku dál přibývá otrav syntetickou marihuanou (zdroj: ČT24)