V Ostravě začíná atletický Kontinentální pohár. Pořadatelé čekají až 30 tisíc návštěvníků

Kontinentální pohár v atletice (zdroj: ČT24)

Ostrava se chystá na největší atletickou událost, která se kdy v Česku konala – Kontinentální pohár.  Ten začne v sobotu 8. září krátce po poledni. Pořadatelé očekávají, že dorazí až 30 tisíc diváků. Kvůli akci, na níž změří své síly víc než 400 špičkových atletů, město posílí tramvajové spoje k městskému stadionu.

Významná sportovní událost se za svou víc než čtyřicetiletou historii koná v Česku vůbec poprvé. Během víkendu se na poháru představí víc než čtyři sta atletických rekordmanů, olympijských vítězů i mistrů světa. Do města už dorazili všichni sportovci a také ambasadoři všech čtyř kontinentálních týmů.

Pořadatelé očekávají až třicet tisíc návštěvníků, kteří budou muset kvůli omezené kapacitě před stadionem zaparkovat buď u několik stovek metrů vzdálené Ostravar Arény, kde je pro diváky vyhrazeno 1400 míst, nebo jet tramvají. Ostravský dopravní podnik kvůli akci posílí spoje ke stadionu ze všech městských částí.

Brány městského stadionu se pro veřejnost otevřou zítra půl hodiny před polednem. O půl třetí odpoledne se pak bude konat slavnostní zahájení. 

Na stadion pořadatelé pustí jen diváky s menším zavazadlem, kromě vlastního jídla a pití si nesmí na stadion vzít ani foťák nebo například píšťalku, která by mohla atlety rušit.

Víkendovému klání předcházely čtyři roky příprav

Přípravy na v pořadí třináctý Kontinentální pohár trvaly čtyři roky. Na městském stadionu v Ostravě se na nich podílelo přes 300 lidí. Průběh poháru budou kamery přenášet i do dalších zemí světa. Jen Česká televize jich na stadionu bude mít 45 včetně kabelové lanovky nad stadionem.

  • Kontinentální pohár v atletice (oficiálně: IAAF Continental Cup) je mezinárodní atletický šampionát, který je pořádán federací IAAF nepravidelně od roku 1977. Od svého založení až do roku 2008 nesl název Světový pohár. Formát tohoto šampionátu je atypický, jedná se o týmovou soutěž, kde proti sobě soutěží atletické týmy Evropy, Ameriky, Afriky a Asie + Oceánie. V každé disciplíně se představí 2 ženy a 2 muži za každý tým. Zatím poslední Kontinentinální pohár se konal v roce 2014 v marockém městě Marrákeš.
  • Zdroj: Wikipedie