Brabec v čele MŽP? Ekologové se děsí, Babiš ho hájí

Praha – Výrazné kontroverze mezi představiteli české ekologické scény vzbudil záměr budoucího premiéra Bohuslava Sobotky obsadit do čela ministerstva životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO. Sedmačtyřicetiletý poslanec za sebou má kariéru ve vedení hned několika chemických gigantů, a ekologové se proto obávají, že se v nové funkci dostane do střetu zájmů. Lídr hnutí ANO Andrej Babiš ale jakékoli výhrady odmítá, na tiskové konferenci po podpisu koaliční smlouvy si „přihřál polívčičku“, když nabízel prezentaci s přehledem investic, které Agrofert v oblasti životního prostředí v posledních letech udělal.

Richard Brabec v minulosti působil jako manažer velkých chemických podniků; mj. byl vedoucím odboru financování Unipetrolu, finančním ředitelem neratovické Spolany a v letech 2005–2011 generálním ředitelem Lovochemie, která patří do skupiny Agrofert Holding vlastněné lídrem hnutí ANO a budoucím ministrem financí Andrejem Babišem. Až dosud je Brabec členem představenstva Svazu chemického průmyslu ČR, vlivné lobbistické organizace.

Vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský proto uvedl, že Brabcovo angažmá považuje za smutné nedorozumění, podle mluvčího Hnutí Duha Jana Piňose se babišovec s chemickou minulostí dostává do střetu zájmů.

Obdobně hovoří i bývalý šéf MŽP Martin Bursík. „Byl velmi aktivní v chemickém průmyslu a chemické podniky jsou významní znečišťovatelé ovzduší,“ prohlásil ve vysílání ČT24. „V agendě ministerstva životního prostředí je přitom ochrana ovzduší absolutní prioritou. Potenciální konflikt pana ministra je naprosto enormní a já si koupím lístky do první řady na to, abych se podíval, jak tuto situaci zvládne. Podle mě je naprosto bez šance.“

„Je nevěrohodné, když někdo ze dne na den překročí barikádu,“ soudí předseda Strany zelených Ondřej Liška. „Je to projev neschopnosti hnutí ANO, že přišli s kandidátem, který od počátku čelí podezření ze střetu zájmů,“ dodává s tím, že situace musí být nepohodlná i pro samotného ministerského kandidáta, „který bude jen obtížně vyvracet podezření, že se z něj stane ochránce přírody a zdraví občanů, když před tím působil v průmyslu, který patří mezi hlavní znečišťovatele životního prostředí.“

Babiš: Brabec a zájmy průmyslu? Nesmysl

Že má k průmyslu blíž než k životnímu prostředí, navíc na konci roku připustil sám Richard Brabec. „Ministerstvo průmyslu by mi bylo bližší, to je pravda, ale v rámci chemičky jsem se zabýval i dopady na životní prostředí. Proto jsem od našeho hnutí dostal interní nominaci,“ řekl loni týdeníku Respekt.

Andrej Babiš však jakékoli výhrady k nominantovi svého hnutí odmítá. „Jsem překvapen, že se už dopředu inscenuje scénář, že by pan Brabec měl tuto pozici zneužívat. To rozhodně odmítáme. Je absurdní myslet si, že by na této pozici preferoval zájmy chemického průmyslu,“ reagoval po podpisu koaliční smlouvy a představení ministerského týmu (Jak se podepisovala koaliční smlouva? Čtete víc).

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek při podpisu koaliční smlouvy
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Podle vlastních slov hnutí ANO hledalo vhodného kandidáta pro MŽP dlouho, oslovilo Libora Michálka, ministra z Fischerovy vlády Libora Mika i další bývalou šéfku MŽP Rut Bízkovou. Nikdo z nich ale neměl zájem. Babiš odmítl i kritiku Martina Bursíka směřující k hnutí ANO. „Když jsem zakládal hnutí ANO a hledal lídra, právě pan Martin Bursík se k nám hlásil za šéfa,“ prohlásil.

Na brífinku po podpisu koaliční smlouvy věnoval Babiš skupině Agrofert několik minut proslovu. Na dotaz novinářů, proč dělal Agrofertu reklamu, pak řekl, že se jen bránil proti mediální kampani, která se proti jeho společnosti rozběhla.

Andrej Babiš o Brabcovi na ministerstvu a investicích Agrofertu (zdroj: ČT24)

Špidla i Faltýnek se Brabce zastávají: Je zkušený manažer

V Brabcově angažmá nespatřuje problém ani Vladimír Špidla, šéf poradců budoucího premiéra Sobotky. „Vystudoval přírodovědu a zná manažerské a organizační prostředí. Navíc ministr přísahá na ústavu, že bude dodržovat zákony a sledovat obecné dobro, a nemám důvod si myslet, že by pan Brabec nepostupoval podle svého slibu,“ citují Špidlu Novinky.cz. Podle Bursíka ovšem Špidla pouze kryje vznikající koalici svou politickou zkušeností.

Obavy ekologů ovšem bagatelizuje i odstupující šéf úřadu, lidovec Tomáš Podivínský: „To, že jsou ekologové zděšení, patří ke koloritu. Ze mě byli zděšeni také.“ A za budoucího ministra se potom postavil i předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „Před volbami jsme jasně deklarovali, že chceme dát na pozice ministrů lidi, kteří mají zkušenosti s řízením, a Richard Brabec je člověk, který má konkrétní zkušenosti s řízením firmy,“ prohlásil.

„Domnívám se, že pan Brabec bude mnohonásobně lepším ministrem životního prostředí, než byl pan Bursík,“ doplnil. „A že za ním nezůstanou takové pomníky jako za panem Bursíkem. Poprosil bych všechny ekologické organizace, aby se svojí kritikou počkaly až na konkrétní kroky budoucího ministra.“

Martin Bursík: Brabec na MŽP? Enormní konflikt zájmů (zdroj: ČT24)