Plzeňští kybernetici vrací hlas lidem, kteří o něj kvůli nádoru přišli

Události: Lidé, kteří přišli o hlas, se jím mohou znovu dorozumívat (zdroj: ČT24)

Okolo 200 lidí přijde ročně o hlas při zákroku, kdy jim lékaři většinou kvůli nádoru odstraní hlasivky. Přijít o něco, co je nedílnou součástí každého člověka, je pro pacienty náročná ztráta nejen prakticky, ale i psychicky. Aplikace pro mobilní telefony jim nyní umožňuje komunikovat vlastním hlasem i po operaci.

Klíčové je, že před operací musí pacienti zajít do nahrávacího studia, kde se jejich hlas takzvaně zakonzervuje. Jedno nahrávací pracoviště funguje v motolské nemocnici, to druhé na plzeňské katedře kybernetiky Fakulty aplikovaných věd ZČU.

Právě tady vědci pracují na tom, aby lidé, kteří o svůj hlas přišli, mohli využít aplikaci Text-to-speech, neboli převod text na řeč mluvenou jejich vlastním hlasem. Stačí načíst zhruba 300 vět a plzeňští vědci hlas zpracují pro potřeby aplikace.

K namlouvaným slovním spojením patří třeba na první pohled zvláštní „dinosauřčata tyranosaura“. Má to ale svůj význam. „Tady se vyskytuje dvojhláska au, ve spojení se souhláskou ř a č. Pro nás je to důležité, protože kontext musí být uložený v naší databázi,“ říká vedoucí výzkumného projektu Jindřich Matoušek.

Věty k načtení při konzervaci hlasu
Zdroj: ČT24

Nejde o řešení na dlouhé roky. Vedoucí katedry Josef Psutka upřesnil, že projekt je načasován na čtyři roky. „Jsme zhruba v jedné třetině řešení,“ přiblížil. Finální verze pak bude dostupná na webových stránkách, aby si mohl pacient namluvit svůj hlas sám, z pohodlí domova.

Časem nebude třeba ani psát do telefonu

Zachovat si vlastní hlas i po odstranění hlasivek má pro lidi veliký význam. „Pro pacientovu psychiku je to velmi důležité. Hovoří tímto způsobem často třeba se svými dětmi, nebo se svými rodinnými příslušníky,“ vyjmenovává lékařka Barbora Řepová z Fakultní nemocnice Motol.

A vědci jdou ještě dál, lidé bez hlasivek podle nich v budoucnu nebudou muset zadávat text ručně do aplikace. Pokud mají v krku voperovaného takzvaného slavíka, je podle plzeňských kybernetiků jen otázkou času, než dokážou aplikaci propojit právě s tímto strojkem. 

Vydáno pod