Při leteckém dni na Prachaticku spadlo historické letadlo, pilot zraněním podlehl

Události: Na leteckém dni spadlo historické letadlo. Dvaasedmdesátiletý pilot zemřel (zdroj: ČT24)

Na Prachaticku, u Strunkovic nad Blanicí, spadla při leteckém dni replika historického letadla Beta 50 Minor. Vážně zraněného pilota převzali do péče zdravotníci, i přesto zraněním podlehl. Nikdo další zraněn nebyl, stroj spadl do míst bez diváků.

Letecký den musel být ukončen, případ vyšetřuje Úřad pro civilní letectví. Letoun podle předsedy pořádajícího AK Prachatice Bohouše Chána pilotoval zkušený starší pilot. Stroj se zřítil krátce před 15:00, a to bez viditelné příčiny při průletu zatáčkou.

„Pilot nebyl od nás, byl to důchodce, měl za sebou tisíce hodin letu, byl to zkušený pilot,“ řekl Chán. Podle policie mu bylo 72 let. Letadlo je zničené. Materiální škodu si Chán nedovolil odhadnout. „Letadlo bylo stavěné v historickém ústavu, cenu si netroufám odhadnout, může to být milion, ale to bych jen spekuloval,“ řekl.

Pilot točil letadlo a v tu chvíli se něco stalo

Prachatický aero klub pořádal letecký den podruhé. Loňský ročník navštívilo přes tři tisíce lidí, letošní návštěva byla podle Chána vyšší. Na programu byly seskoky padákem, průlety letadel i ukázky akrobatického létaní. Havarované letadlo podle Chána akrobatické prvky nepředvádělo.

„Toto letadlo ji (akrobacii) nemá povolenou, předváděl nízké průlety. Točil letadlo a v té chvíli se něco stalo. Co přesně, to musí zjistit úřad,“ řekl šéf organizátorů. Nikdo z diváků nebyl podle něj pádem letadla ohrožen díky dodržování stanovených pravidel.