Odposlechy v kauze Rath: Pancová dostala krabice s vínem, Kott počítal peníze

Praha – U krajského soudu skončilo přehrávání první části odposlechů v kauze kolem Davida Ratha. V závěrečném záznamu z kanceláře exšéfky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové se hovoří o dárku, kterým měly být krabice s vínem. Na dalších záznamech tentokrát z domu Pancové a dalšího obviněného Petra Kotta pak bylo slyšet, jak Kott počítá peníze a mluví o tom s Pancovou. Dvojice to před soudem nekomentovala, v rozhovoru pro ČT ale Kott připustil, že možná doma nějaké peníze počítal, blíže už ale nespecifikoval, o jaké peníze šlo. Odposlechy se budou pouštět naposledy v pátek. Dál bude soudní líčení pokračovat až po Novém roce, zatím je naplánované do února.

V závěrečném záznamu z loňského 14. května přišla za Pancovou podnikatelka a spolupracující obviněná Ivana Salačová a manažer firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský se slovy, že „nesou dárky“. Údajně to měly být krabice s vínem. Oba jsou v případu také obžalovaní. Podle žalobce Petra Jiráta bylo v Drážďanského krabici 14 milionů coby první část provize za získání zakázky na opravu zámku Buštěhrad.

Salačová novinářům o přestávce řekla, že se nejdříve u sebe v kanceláři sešla s Drážďanským, který jí řekl, že „je všechno zabalené“. „On odjel, já jsem tam měla ještě jednání, takže jsem jela za ním,“ uvedla. Pancovou v kanceláři prý zprvu nezastihla, takže předala sekretářce svůj dárek, což podle ní bylo dárkové balení vína její firmy Fisa v otevřené krabici. Pak se prý vrátila k recepci nemocnice, kam dorazil i Drážďanský. „Spolu jsme šli potom nahoru, kde on předal krabici s vínem, údajným vínem, paní ředitelce Pancové. Ona to odnesla do zadní místnosti. Proběhlo to přesně tak, jak jsme byli domluvení,“ dodala Salačová.

Pancová: Není to tak, jak tvrdí Salačová

Salačová již dříve uvedla, že se s Pancovou předem domluvila na předání provize za Buštěhrad v kanceláři nemocnice. Pancová ale trvá na tom, že v krabici bylo víno. „Paní inženýrka při své svědecké výpovědi uvedla, že ona opravdu viděla, že mi pan Drážďanský předává víno, což on také potvrdil. Nemusím vám asi říkat, proč se paní inženýrka drží své výpovědi,“ uvedla lékařka. Nechtěla upřesnit, jestli to byla stejná krabice, kterou si vzal později Rath u ní v domě. „Nechci zabíhat do podrobností, soudní líčení ještě není u konce, ale skutečně to není tak, jak tvrdí paní inženýrka Salačová,“ uvedla Pancová.

Podle obžaloby odvezla Pancová krabici domů do Rudné u Prahy, kde z ní odebrala polovinu peněz, přičemž zbytek si odnesl Rath, když vpodvečer odcházel z domu z jejich společné schůzky, na které byl také přítel Pancové Petr Kott. Ratha po odchodu zadrželi kriminalisté a do domu vzápětí vtrhlo policejní komando, které zatklo Pancovou s Kottem. Rath detektivům tvrdil, že v krabici je víno, po otevření se ale ukázalo, že v ní byly bankovky. Rath byl podle svých slov v šoku a neumí si situaci vysvětlit. Odcházel prý s vědomím, že si odnáší víno.

Ivana Salačová čeká před soudní síní
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

K dalšímu dnes přehrávanému záznamu, na kterém byl slyšet rovněž hlas Ivany Salačové, se vyjádřil i hlavní aktér kauzy David Rath. Salačová se podle něj nabídla, že pomůže s hledáním sponzorů na financování voleb. „Měl jsem zprávy, že se paní inženýrka Salačová nabídla, že pomůže sehnat sponzory na volby. Měl jsem zprávu o tom, že to v žádném případě nesouvisí s nějakými zakázkami,“ řekl České televizi Rath. Salačová to ale popírá: „Nikdy jsem se s panem doktorem Rathem ani s paní doktorkou Pancovou konkrétně o výši nějakého sponzoringu na volby nebavila.“

Krajský soud dnes dokončil přehrání první části policejních odposlechů, které kriminalisté pořídili od prosince 2011 do loňského května v kanceláři tehdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové. Odposlechy zabraly s přestávkami týden. Odpoledne začal soudce Robert Pacovský přehrávat záznamy z domu Pancové a Kotta v Rudné u Prahy a odposlechy telefonních hovorů. Pancová si ale stěžovala, že odposlechy ve svém domě vnímá jako zásah do soukromí. Upozornila, že byly navrženy i schváleny v Ústní nad Labem. „Nejde jen o porušení práv člověka, vy jste odebrán i svému zákonnému soudci,“ řekla ČT.

Obžalovaní, zejména Rath si od začátku stěžují na zhoršenou kvalitu záznamů. Dialogy jsou podle nich špatně slyšet a policejní přepis není přesný. Žalobce Petr Jirát ale tvrdí, že vše podstatné bylo srozumitelné a odposlechy jsou hlavním důkazem v kauze. Krajský soud v Praze ale také musí zaplatit pokutu 10 tisíc korun, protože neochránil citlivá data obžalovaného Ratha. Rozhodl o tom Úřad na ochranu osobních údajů. Soudce Pacovský v dubnu nechal novináře, aby si vyfotili část spisu.

Žalobce v kauze viní celkem 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji, na které přispívala Evropská unie. Týkaly se modernizací nemocnic, oprav zámku Buštěhrad nebo gymnázia v Hostivicích. Hlavním důkazem jsou policejní odposlechy. Na základě nich žaloba tvrdí, že se předem domlouvaly vítězné firmy v tendrech, což provázela korupce. Vše údajně organizovali Pancová a Kott. Rath podle žalobce o manipulacích věděl coby hejtman kraje a dělil se s dvojicí lékařů o úplatky. Hrozí mu proto nejvyšší trest - 12 let. Salačové, která se jako jediná přiznala ke korupci, žalobce navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by se jí trest mohl snížit.