Česko zažilo nejteplejší den roku. V Řeži bylo 37,6 stupně

Teplotní rekordy a předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Česko má za sebou další tropický den. Letos byl dokonce nejteplejší. Teploty stoupaly až nad 37 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo ve středočeské Řeži, kde naměřili 37,6 stupně. Podle předpovědi se teploty budou držet vysoko i ve středu. Velmi nepatrné ochlazení dorazí ve čtvrtek. Stále platí výstraha před velmi vysokými teplotami.

Přes 37 stupňů v úterý vystoupila teplota ještě na stanicích v Tuhani na Mělnicku (37,3 stupně), v Ústí nad Labem-Vaňově (37,2), v Děčíně a v Plzni-Bolevci (shodně 37 stupňů). Vysoké teploty panovaly zejména v nižších polohách v Polabí a dolním Poohří.

Rekordní hodnoty pro poslední červencový den přesto přepisoval jen zlomek stanic ČHMÚ. V roce 1994 totiž bylo ještě tepleji a maxima tehdy ojediněle vystupovala nad 38 stupňů. Například v pražském Klementinu, kde se teplotu měří kontinuálně od roku 1775, naměřili 31. července 1994 teplotu 36 stupňů Celsia.

Horké počasí ještě zhoršil smog. Meteorologové vyhlásili v úterý smogovou situaci ve středních Čechách a v Ústeckém kraji. Důvodem jsou vysoké koncentrace troposférického, tedy přízemního ozonu v ovzduší. Lidé by se měli zdržet zvýšené fyzické námahy, uvedl ČHMÚ. 

Výstrahu před „vysokými teplotami“ vydávají hydrometeorologové, pokud očekávají, že rtuť na stupnicích v teploměrech přeleze přes jedenatřicítku. Výstraha před „velmi vysokými teplotami“ se týká předpovědi teplot vyšších než 34 stupňů.

„Nejvíce zasaženými regiony velmi vysokou teplotou budou Praha, Středočeský kraj, Plzeňsko, celý sever a severozápad Čech, velká část východních Čech a část Olomouckého kraje,“ přiblížila meteoroložka ČT Barbora Tobolová. ČHMÚ během úterý ještě rozšířil výstrahu na Jihomoravský kraj.  Zbytku republiky se týká výstraha „pouze“ před vysokými teplotami.

Ve středu se podle Tobolové oblast, které se výstrahy před velmi vysokými teplotami dotknou, ještě rozšíří i na další okresy v Olomouckém kraji. Do odvolání také platí výstraha před nebezpečím vzniku požárů.

Žádné ohně

V případě hrozících ohňů se postižené regiony nemění, je to Praha, převážná část Středočeského kraje, celý Ústecký a také části Pardubického a Královéhradeckého kraje. „Všude tam jsou nejen vysoké teploty, ale i velké sucho, ohrožení nebezpečím požárů je na nejvyšším stupni,“ dodává meteoroložka.

Studio 6: Dopady horka na domácí mazlíčky pohledem veterinářky (zdroj: ČT24)

Doporučuje se tedy vyhnout se rozdělávání ohně v přírodě a lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Některé kraje již vydaly zákaz rozdělávání ohňů, Mladá Boleslav kvůli riziku požárů zakázala lidem vstup do lesů.

Mírné ochlazení se očekává až během čtvrtka od západu, Český hydrometeorologický ústav podle vývoje počasí bude výstrahy upřesňovat, případně prodlužovat.