Prezident počítá s Rusnokem do rady ČNB

Praha - Jiří Rusnok bude prezidentem jmenován členem bankovní rady České národní banky již od března a obsadí tak místo po Evě Zamrazilové, které končí šestiletý mandát. „Mohu potvrdit, že s tím pan prezident počítá,“ řekl Hospodářským novinám hradní mluvčí Jiří Ovčák. Prezident má právo jmenovat členy bankovní rady, mnozí se ale obávají, že se tak do prestižní instituce mohou dostat spíše kamarádi politků než odborníci. „Mnohokrát se diskutovalo, jestli je to optimální,“ podotkl pro ČT bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer s tím, že je důležité, aby byli do instituce dosazováni pouze odborníci.

Zeman zmínil Rusnoka jako jednoho z možných kandidátů do bankovní rady již během prezidentské volby, později, když si Rusnoka vybral za jednoho ze svých poradců, mu toto místo i nabídl. „Říkám obecně ano, ale neříkám kdy a přesně za jakých okolností, protože je to všechno někde na horizontu,“ uvedl letos v únoru Rusnok. V červnu ho pak Zeman jmenoval premiérem úřednické vlády.

Je způsob výběru lidí žádoucí? Nejmenuje prezident místo odborníka „kamaráda“?

Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér ČNB

„O jmenování rozhoduje prezident. Mnohokrát bylo diskutováno, zdali je to optimální. Existují i další slabiny – například není v čase ukotveno to, jak noví členové do bankovní rady přicházejí (kdy stávajícím končí mandát - zdali zároveň či například po roce). Je zde určitá míra rizika, že by do ČNB přišla v krátkém čase skupina lidí, která by měla jiné vnímání centrální banky. ČNB by měla být instituce, která se dívá hodně dopředu a je stabilní. Tomu by mělo odpovídat i její vedení.“

V některých zemích je systém nastaven tak, že výměny lidí v centrálních bankách probíhají postupně, což určitou míru kontinuity a prediktability lépe zachovává.

HN připomínají, že Rusnok doplní bankovní radu v době, kdy ČNB čelí kritice části ekonomů a politiků za intervence, které vedly k oslabení koruny. Zatímco prezident zásah centrálních bankéřů kritizoval, nynější premiér Rusnok ho hájil. V listopadu řekl, že intervence domácí ekonomice pomohou a zvýší její konkurenceschopnost.

„Důvody, které ČNB k intervenci vedly, chápu. Mám plnou důvěru v kroky, které bankovní rada činí. Chápu také bouřlivou reakci laické i odborné veřejnosti. Je to ale krok, který ve střednědobém horizontu ekonomice prospěje. Došlo de facto ke zvýšení české konkurenceschopnosti,“ již dříve prohlásil premiér v demisi Rusnok.

Více o prohlášení Rusnoka k intervenci naleznete ZDE

Česká národní banka
Zdroj: ČT24/Jan Langer

„Dnešní bankovní rada byla dost formována pod euroskeptickým pohledem pana Klause, jakým směrem by bankovní radu posouval Zeman, se nedá teď říct. Všichni, kteří přijdou do centrální banky, se postupně přizpůsobují fungování banky. Je třeba, aby to byli lidé, kteří ekonomice rozumí,“ podotkl pro ČT Niedermayer.

Bankovní rada ČNB, v jejímž čele nyní stojí guvernér Miroslav Singer, určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. Do roku 2018, kdy mu skončí mandát, jmenuje prezident Zeman postupně pět ze sedmi členů bankovní rady.

Komentář Luďka Niedermayera (zdroj: ČT24)