Více státních zaměstnanců, ale méně černých duší. Vláda chce zrušit dva tisíce neobsazených míst

Události: Vláda chce zrušit dva tisíce neobsazených míst (zdroj: ČT24)

Stát chce zrušit více než dva tisíce takzvaných černých duší, tedy neobsazených míst ve státní správě. České televizi to řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Počítá s tím i návrh rozpočtu na příští rok, plán ale ještě musí schválit vláda.

V Česku podle tabulek chybí tisíce státních zaměstnanců – například učitelé, úředníci finanční správy nebo policisté. Pro letošní rok je v plánu přijmout dalších zhruba 8500 lidí. 

Na druhou stranu ale zůstávají tisíce pozic neobsazených, část z nich chce stát rušit. „V návrhu státního rozpočtu počítáme se snížením těchto míst o 2300, což znamená úsporu 3,4 miliardy korun,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Počet neobsazených míst
Zdroj: Ministersto financí

Rušení neobsazených míst se nemá dotknout učitelů nebo třeba postů v ozbrojených složkách. Část pozic si stát nechá pro dlouhodobě nemocné a ženy na mateřské.

„Tato změna se připravuje v rámci systemizace na rok 2019, kdy jedním z parametrů bude i redukce dlouhodoběji neobsazených služebních míst,“ potvrdil náměstek pro státní službu Josef Postránecký.

Nedostatečné, tvrdí komunisté i ODS

Černých duší je teď výrazně více než před dvěma lety. Plán rušit neobsazená místa premiér Andrej Babiš oznámil loni v prosinci. „Náš problém je v tom, že máme 16 tisíc černých duší. Ty bychom měli zrušit a zreálnit ty počty,“ uvedl tehdy Babiš.

„Hovoří o tom, jak by stát měl šetřit, ale reálné kroky nevidíme. Důležité je, aby se podařilo šetřit na zbytečných úředních místech,“ míní místopředseda ODS Martin Kupka.

I podle komunistů, kteří vznik druhé Babišovy vlády tento měsíc ve sněmovně umožnili, je ale nynější plán nedostatečný. „To je první půlkrok, ne krok. Já jsem od vlády očekával razantnější opatření,“ reagoval předseda KSČM Vojtěch Filip.

Neobsazená místa ve státní správě
Zdroj: ČT24

Letošní změny mají znovu otevřít dotace podnikatelům

Na úterním jednání vláda rozhodovala jen o volných místech v řádu jednotek. Schválený materiál počítá se změnami jednotlivých pracovníků například v krajských hygienických stanicích nebo na ministerstvu průmyslu. Změny mají platit od 1. srpna.

„Jsou tam určité přesuny a posílení některých pozic právě proto, abychom dostali zpátky certifikaci z Evropské komise a naši podnikatelé mohli začít čerpat dotace,“ uvedla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO).

Operační program „Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost“ totiž Komise v únoru pozastavila kvůli vysokému počtu pochybení, která dosáhla 14 procent. V programu je pro české firmy až 114 miliard korun.