Stát platí přes 16 tisíc „prázdných“ míst. Babiš je chce zrušit, ministryně váhá

Události ČT: Stát má přes 16 tisíc volných míst, zrušit je ale odmítá (zdroj: ČT24)

Vláda letos nezruší víc než 16 tisíc neobsazených pracovních míst ve státní správě. Reálné je to podle ministryně financí v demisi Aleny Schillerové nejdříve za dva roky. K jejich zrušení přitom už před Vánocemi vyzval premiér v demisi Andrej Babiš. Ročně vláda za neobsazená místa ve státní správě zaplatí šest miliard korun. Resorty totiž peníze na tyto pozice dostanou, a když je neobsadí, peníze si nechají.

Dohromady nedokázaly úřady a státní organizace naplnit víc než 16 tisíc tabulkových míst, což je o téměř 11 a půl tisíce víc než před dvěma lety. „Ministerstvo obrany má spoustu černých duší,“ potvrdila za resort obrany jeho ministryně Karla Šlechtová (nestraník za ANO).

  • Vývoj počtu státních zaměstnanců
    2014 416 645
    2015 422 445
    2016 422 354
    2017 428 880
    2018 453 431  
  • Vývoj nákladů na státní zaměstnance (v mld. Kč/ročně)
    2014 138,5
    2015 147,1
    2016 151,4
    2017 162,0
    2018 186,4  
  • Vývoj průměrného platu (státní zaměstnanci, v Kč/měsíčně)
    2014 25 880
    2015 26 892
    2016 28 393
    2017 28 862
    2018 32 679 
  • Počet neobsazených míst (státní správa)
    školství 4603
    vnitro 2890
    finance 2090
    spravedlnost 1521
    sociální věci 1443
  • Zdroj: Ministerstvo financí

„Je dobré, abychom se na to podívali ve všech resortech. Jsou to tisíce lidí a zbytečně prázdná okénka,“ míní ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO).

Peníze určené na platy neobsazených pozic přitom stát platí tak jako tak. „Na ta neobsazená místa resorty nárokují mzdové prostředky, které potom používají na odměny,“ potvrdila ministryně financí Alena Schillerová.

Takzvané černé duše ve státní správě se nelíbí premiérovi v demisi. Na konci prosince proto Andrej Babiš vyhlásil plán neobsazená místa škrtnout. A volné židle ve státním aparátu chce papírově ubrat. „Protože potom jsme kritizováni, že máme tolik úředníků, a ve skutečnosti jich máme o šestnáct tisíc méně,“ řekl Babiš.

Počet státních zaměstnanců vzrostl za poslední tři roky o 12 tisíc. Zatímco v roce 2014 pracovalo pro stát necelých 417 tisíc lidí, na konci roku 2017 to bylo 429 tisíc lidí. Rozpočet na letošní rok ale počítá dokonce s více než 453 tisíci státními zaměstnanci.

Šéfce státních financí Aleně Schillerové proto zadal Babiš úkol, aby začala na seškrtání neobsazených míst pracovat. Ta ale teď upozornila, že cesta ke zrušení 16 tisíc prázdných postů bude dlouhá. Vláda by totiž musela prosadit změnu zákona. „Než bychom to připravili, tak bychom se bavili v horizontu nějakých dvou let. Určitě tenhle rok to nestihneme. Já ani nejsem příznivec takovýchto překotných řešení,“ uvedla Schillerová.

Stát navzdory neobsazeným šestnácti tisícům míst hodlá nabrat dalších osm a půl tisíce zaměstnanců. Vyčleněno na to má další tři miliardy. Nejvíc nových lidí chce vláda přijmout ve školství, u policie, u vězeňské služby nebo na úřadech práce. Opozice vládu kvůli plánovanému nárůstu kritizuje. Podle ní má stát zaměstnanců dostatek.

„O tyhle peníze by mohl být nižší deficit nebo by je mohli dostat vysokoškolští učitelé, ale to by vláda musela umět hospodařit,“ kritizuje záměr opoziční poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Jsem přesvědčen, že úředníků je nadbytek, že řada úřadů si vymýšlí práci sama pro sebe,“ přidal se i předseda komunistů Vojtěch Filip.

Nejvíce lidí chybí ve školství

Nejvíc neobsazených míst mají organizace spadající pod ministerstvo školství. Aktuálně přes čtyři a půl tisíce. Ředitelům škol chybí jak učitelé, tak i vychovatelé nebo školní asistenti.

„Učitelé jsou přetížení nárůstem týdenní povinnosti a zároveň se nestíhají vzdělávat a odpočívat,“ tvrdí ředitelka pražské Základní školy generála Františka Peřiny Jarmila Pavlišová. Ta šéfuje víc než šedesátičlennému učitelskému sboru. Tři učitelé jí ale stále i kvůli nízké nezaměstnanosti chybí. Jejich práci musí zvládat stávající pedagogové. Díky silným populačním ročníkům navíc každý rok roste počet žáků ve školách, a ti potřebují víc pedagogů než dřív.

Státu podle jeho tabulek chybí i tisíce dalších státních zaměstnanců – kromě učitelů i policisté a hasiči, úředníci finanční správy, dozorci ve věznicích nebo lidé na úřadech práce.

„V dnešní situaci na trhu práce je opravdu velmi složité některé posty obsadit, zvlášť služební zákon má poměrně striktní podmínky na obsazování volných míst, fluktuace je velká,“ uvedl vicepremiér v demisi a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Ministryně Schillerová má už během února přinést na vládu analýzu, kolik peněz nedokážou ministři ve svých resortech spotřebovat. A podle toho bude vláda sestavovat i státní rozpočet pro příští rok – včetně rozpočtu na státní zaměstnance.