Zemanova představa o nové vládě: Žádná nová Karolína Peake

Praha - Prezident Miloš Zeman řekl, že se bude vměšovat do sestavování nové vlády. Chce, aby ministerstva řídili lidé s dostatečným odborným zázemím. Nejmenoval by proto například Martina Stropnického, pokud by byl nominován na ministra obrany, o čemž spekulovala některá média. Zeman to řekl v dnešních Hovorech z Lán Českého rozhlasu a připomněl například působení Karolíny Peake v čele ministerstva obrany v bývalé vládě Petra Nečase.

Lídři ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL nyní jednají o vytvoření nové vlády, zatím se dohadují o programu, personálie nyní neřeší. „Moje základní představa je, že by to neměla být vláda podobně nekompetentní, jako byly některé vlády a někteří ministři předchozí,“ řekl Zeman. Podle něj je prezident společně s ministerským předsedou zodpovědný za finální podobu kabinetu. Šéf sociální demokracie, pověřený jednáním o sestavení nové vlády, v dnešním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že personálie nejsou na pořadu dne: „S výjimkou ministerstva financí nemohu hovořit o tom, že by už některá politická strana měla vyjednán jakýkoli resort. Je to zatím ve fázi spekulací a diskuse,“ řekl Sobotka v OVM. 

Hlava státu nemá po konzultaci s premiérem diktovat koaličním stranám, která ministerstva budou mít ve své kompetenci. „Úkolem prezidenta je starat se o to, aby zde nebyla nová Karolína Peake,“ dodal Zeman. Peake byla vicepremiérkou předchozí pravicové vlády TOP 09, ODS a LIDEM. S jejím jmenováním do funkce měl problém prezident Václav Klaus a o její odborné zdatnosti nebyl přesvědčen ani tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Několik dní vedla ministerstvo obrany, než ji z něj odvolal tehdejší předseda vlády Petr Nečas (ODS) a dočasně resort vedl - více čtěte zde.

Zeman: Stropnického respektuji, ale s ministerstvem obrany nemá nic společného 

„Důležitější je, jakou funkci má konkrétní jméno zastávat. V některé je zcela přijatelné, v jiné, pokud nemá odborné zázemí a znalosti, zcela nepřijatelné,“ řekl Zeman. Stropnického prý respektuje jako herce, ředitele Vinohradského divadla i někdejšího diplomata, nemá ale nic společného s ministerstvem obrany. 

K dalším uvažovaným jménům se Zeman odmítl vyjádřit. V nedávné době se objevily úvahy o tom, že by mohl odmítnout jmenovat například kandidáta ČSSD na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka nebo sociálnědemokratického uchazeče o post ministra spravedlnosti Jiřího Dienstbiera. Stropnického prý uvedl jen jako krajní případ, reálně uvažované kandidáty na ministry ale komentovat nechtěl. 

  • Článek 62 Ústavy ČR: „Prezident republiky jmenuje a odvolává další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi.“

Bohuslav Sobotka v OVM

„Všechna jména jsou ve fázi diskuse, spekulací i mých osobních úvah. Považuji za paradoxní a myslím, že se to nakonec nestane, že by levicový prezident blokoval jmenování některého z levicových ministrů do této vlády…. Já si nemyslím, že by programově blízký prezident měl blokovat jmenování programově blízkých ministrů do nově vznikající vlády.“

Zástupci možné vládní koalice mají po sobotním setkání jasno ve všech programových otázkách až na daně a zdravotnictví. Tyto dva problémové okruhy potřebují doladit do úterka, kdy chtějí mít hotovou koaliční smlouvu – více čtěte zde. O personálních otázkách ale dohoda ještě není, podle šéfa sociální demokracie se o tom bude jednat až po návratu šéfa KDU-ČSL ze Spojených států v polovině prosince. Do té doby chce mít hotovou koaliční smlouvu. Zeman ve čtvrtek ČTK řekl, že předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku jmenuje premiérem v době, kdy bude jasné, že má zajištěnou sněmovní většinu pro svůj kabinet. 

Vydáno pod