Peake odbornice na armádu? Nedokážu si to představit, tvrdí Klaus

Praha - Prezident Václav Klaus nesouhlasí s případným jmenováním Karolíny Peake (LIDEM) ministryní obrany. Nedovede si totiž představit, že se Peake stane přes noc odbornicí na armádu a vojáci ji přijmou. Pochopit fungování ministerstva obrany trvá podle něj vždy nějaký čas. Podle Peake je ale normální, že ministerstvo vede politik, a ne odborník. Výměnu ministrů označil Klaus za nešťastný krok. Alexandr Vondra dnes ve funkci skončil, prezident přijal jeho demisi. Ani po jednání koalice ale není jasné, kdo ho ve funkci nahradí.

Vicepremiérka se za „křehkou dívku“ nepovažuje

Peake ale nemá pocit, že by neměla na to, vést ministerstvo obrany. „Pokusím se pana prezidenta v osobním rozhovoru přesvědčit, že žádná křehotinka nejsem,“ prohlásila Peake. „Musím potvrdit, že jsem s paní vicepremiérkou absolvoval pár významných diskusí, a není to křehká dívenka,“ dodal Petr Gazdík (TOP 09).

Vicepremiérku Klausova slova překvapila. „Je celkem typické, že ministerstvo vede zkrátka politik, a ne vždy odborník na tuto oblast,“ řekla Peake novinářům. Takzvané odbornické vlády podle ní také ne vždy učinily dobrá rozhodnutí.

Premiér Petr Nečas k obavám Klause:

„Toto já nepovažuji za dobrý způsob, jak vést politickou komunikaci. Jsem přesvědčen, že bez ohledu na to, kdo má kolik let, kolik má za sebou politických zkušeností nebo jakého je pohlaví, tak svoji autoritu si v politice získává svojí prací.“

Klaus se k šachům s ministerstvy vyjádřil na setkání s podnikateli a manažery pořádaném týdeníkem Euro. „Výměna ministra je obecně nešťastným krokem, selháním, a proto to překotné vyměňování ministrů nesvědčí o ničem dobrém,“ konstatoval Klaus.

Peake obranu nemá jistou, jednání K9 bez výsledku

Koaliční lídři se ráno sešli na schůzce, na níž změny ve vládě řešili, k ničemu ale nedošli. Od pondělí je bez šéfa ministerstvo dopravy, kde skončil Pavel Dobeš (LIDEM), a dnes ve funkci končí právě i Vondra. Kdo je ve funkci nahradí, ale dál není jasné. Premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že chce najít řešení co nejrychleji. Vládní strany se každopádně dohodly na tom, že společná pracovní skupina připraví úpravu koaliční smlouvy.

Peake ve čtvrtek nevyloučila, že v příštím týdnu na obranu nastoupí. Premiér takový krok označil za logický, pokud ODS obsadí kromě ministerstva průmyslu i dopravu a připraví sloučení obou resortů. Změny ve vedení ministerstev by měly být zaneseny v aktualizované verzi koaliční smlouvy.

Karolína Peake:

„Panu premiérovi jsem sdělila, že chceme jednat o alternativě výměny ministerstev v případě, že bude zároveň shoda na postupném sloučení ministerstva dopravy a ministerstva průmyslu a obchodu, které spadá pod ODS. Pokud bychom místo ministerstva dopravy dostali obranu, pak bych byla kandidátem na tento post za LIDEM já. Konečné slovo má premiér.“

Vydáno pod