Nové dresy českých hokejistů budí vášně. Fanoušci podepisují nesouhlasnou petici

Události: Nové logo Českého hokeje budí vášně (zdroj: ČT24)

Český hokejový svaz mění svou tvář, nově si bude říkat Český hokej, a s tím se změní i reprezentační dresy. Z nich mizí velký státní znak, který připomínal, že součástí republiky jsou i Morava a Slezsko, nahradí ho hlava lva s korunkou. Nová podoba dresů hokejové reprezentace ale rozladila řadu fanoušků, kteří začali podepisovat nesouhlasnou petici, i některé hráče. Svaz si však za svým rozhodnutím stojí.

„Jako fanoušci napříč Českou republikou se s navrhovanou podobou dresů, potažmo loga, nikterak neztotožňujeme,“ píší fanoušci v petici za odmítnutí nového loga České hokejové reprezentace.

Devadesátka: Lev na dresech reprezentantů rozděluje hráče i fanoušky (zdroj: ČT24)

Státní symboly byly na dresech hokejových reprezentantů od roku 1911, posledních 25 let zdobil hruď hokejistů státní znak. Na nové lví hlavě s korunkou autoři pracovali rok.

„Úkol byl udělat samostatnou značku, která bude reprezentovat Český hokej,“ říká k návrhu hlavy lva Tadeáš Drahorád z agentury Go4Gold. Lev má v sobě ukrývat symboliku – v tlamě má puk, hříva odkazuje na skluz bruslí a šest cípů představuje šest hráčů týmu. Oko pak odkazuje na pražský ostrov Štvanice a rok 1947, kdy hokejisté poprvé získali domácí titul mistrů světa.

Český lev je jedním z mála lvů, který je bájným zvířetem. Má dva ocasy stejně jako například lev lucemburský. A právě tato zvláštnost by měla být na symbolu zdůrazněna, ale tady chybí. Lva s korunou má totiž kdekdo od Evropy přes Afriku po Oceánii.
Roman Klimeš
heraldik a vexilolog

Podle odborníka na symboliku znaků a vlajek Zdeňka Kubíka ale nové logo vypadá, jako by odkazovalo pouze na klub, a ne na národní družstvo. Mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund ale zdůrazňuje, že státní znak ani státní vlajka z dresu nemizí. „Na dresu se státní vlajka nachází, je pod krkem a státní znak zůstane na reprezentačních helmách,“ podotýká.

Lev je symbolem českého národa, je to skvělý nápad, mít ho jako symbol národního týmu.
Patrik Eliáš
legendární hokejový útočník

Emotivní reakce vyvolalo odhalení nové podoby dresů i loga hokejové reprezentace také u některých hráčů, kteří se pustili do kritiky úprav. Nelibě nese změnu i nejlepší český hokejista uplynulé sezony David Pastrňák. Jeho spoluhráč na letošním mistrovství světa Martin Nečas, který dresy slavnostně představoval, je naopak chválil.

„Tak tohle nepochopím,“ napsal Pastrňák na sociálních sítích. Ještě kritičtější než útočník Bostonu byl brankář Ondřej Pavelec. „To nemyslíte vážně?! Ostuda,“ uvedl i s hrubším výrazem v angličtině.

„Myslím si, že je to hezký nápad, a podle mého jsou dresy mnohem hezčí než staré. A třeba i tohle nám pomůže změnit těch posledních pár let, které nebyly úplně nejlepší z pohledu výsledků,“ prohlásil naopak Nečas a dodal, že o výsledku se stejně rozhoduje na ledě.