Policisté vyrážejí na silnice. Akce k začátku prázdnin začíná letos o týden dříve

UDÁLOSTI: V pátek vyrazí na silnice posílené policejní hlídky (zdroj: ČT24)

Neobvykle brzy zahájí letos policie velkou dopravně-bezpečnostní akci, která souvisí s koncem školního roku a začátkem prázdnin. Zatímco obvykle vyráželi policisté ve velkých počtech na silnice až ve chvíli, kdy si šly děti pro vysvědčení, tentokrát budou více k vidění již o předcházejícím víkendu – tedy od pátku. Reagují tak na dosavadní nepříznivý vývoj – při nehodách zemřelo za prvních pět měsíců mnohem více lidí než loni.

O posledním víkendu školního roku a během tří dalších víkendů budou policisté na silnicích ve vysokých počtech kontrolovat rychlost, alkohol a také to, zda se řidiči nevěnují něčemu jinému než řízení. Nevěnování se řízení a nepřizpůsobení rychlosti patří dlouhodobě k nejčastějším příčinám vážných dopravních nehod, jejich počet přitom letos oproti minulému rok povážlivě stoupá.

„Podle předběžných čísel došlo k nárůstu tragických následků dopravní nehod. Budeme se snažit, aby toto číslo nebylo ještě zvýšeno,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Statistiky tragických nehod vždy výrazně zbytní o prázdninách. Loni byli řidiči v létě poměrně ukáznění, a tak navzdory tragickému závěru jara nakonec i díky prázdninám celkový počet obětí nehod poklesl. Letos policie doufá, že se to zopakuje i díky neobvykle dlouhé dopravně-bezpečnostní akci v červenci.

Kromě chování řidičů a policejního dohledu však sehraje důležitou roli i počasí – když je vedro, řidiči se snáze rozptylují. „Letní měsíce více ovlivňují pozornost řidiče – respektive nepozornost – vlivem únavy,“ poznamenal Tomáš Lerch. Neobvykle teplé jaro ostatně přispělo k tomu, že od ledna do května přišlo letos o život o 27 lidí více než loni v témže období.

Policie při mimořádných kontrolách o nadcházejícím víkendu i následujících třech víkendech využije svoji novou techniku – ruční laserové radary, dalekohledy s kamerou či radary dosazené do aut. Během dvou týdnů by mělo na silnice vyrazit i devatenáct nových neoznačených aut pro skrytý dohled. Jejich počet se tedy zdvojnásobí.