Sněmovna bude mít 19 výborů, stejně jako minule

Praha - Počet sněmovních výborů by měl v nadcházejícím období zůstat stejný jako dosud - 19. Na dnešní schůzce se na tom shodli předsedové poslaneckých klubů. Také dojde ke zrušení jedné stálé komise, sloučení dvou delegací a přejmenování volebního výboru na mediální, protože to více vystihuje jeho náplň. Podvýbory zatím zřizovat nechtějí. Předsedové se dohodli na vzniku 15členné volební komise. Ta na ustavující schůzi volby do sněmovních funkcí zajistí. Stále však není jasné, kolik bude mít sněmovna místopředsedů a které strany tato křesla obsadí.

ČSSD má představu, že povede asi pět sněmovních výborů. Největší parlamentní strana uvažuje, že si řekne o výbory v protikladu k ministerstvům, která obsadí. „O tomto se skutečně jedná, není to uzavřená záležitost,“ potvrdil šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Seznam výborů, komisí a delegací Poslanecké sněmovny v minulém volebním období ZDE.

Podle předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury se výbory budou obsazovat podle poměrného zastoupení. „Počty v zásadě odpovídají poměrnému zastoupení, to je ze zákona, takže teď už ví jednotlivé kluby, kolik svých zástupců mají kam nominovat,“ popsal. „Pro mě jako předsedu klubu je to po třech týdnech velmi zásadní a velmi dobrá informace. Náš klub může začít pracovat a diskutovat se svými poslanci o tom, ve kterém výboru by rádi pracovali,“ řekl předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

V čele sněmovní volební komise stanul Martin Kolovratník (ANO). Podle zákona o jednacím řádu předkládají poslanecké kluby volební komisi své návrhy na kandidáty na předsedu a místopředsedy sněmovny, stejně tak kandidáty na předsedy výborů a komisí. Úkolem volební komise bude také zajistit volby členů mandátového a imunitního výboru. Pro tyto návrhy platí lhůta 24 hodin, proto sněmovna zřejmě v pondělí jednání přeruší, a to asi do středy.

Babiš: Chceme post předsedy

Strany, které budou toto volební období ve sněmovně zasedat, se ale ještě nedohodly na počtu místopředsedů, ani na tom, kdo obsadí křeslo předsedy dolní komory. Jasněji by mohlo být v sobotu, kdy se sejdou vyjednávací týmy ČSSD a ANO. Ještě včera se jejich zástupci nechali slyšet, že by chtěli pro sebe tři křesla - ta strana, která nebude mít premiéra, by získala na oplátku dva místopředsednické posty. Šéf ANO Andrej Babiš ale dnes řekl, že jeho hnutí na dvou křeslech netrvá - protože chce to nejdůležitější, předsednické. „Chceme mít předsedu, protože jsme skončili v podstatě skoro nastejno u voličů,“ prohlásil Babiš. Dva místopředsednické posty zřejmě připadnou TOP 09 a komunistům. Jestli se do vedení dostanou lidovci nebo ODS, zůstává otázkou. Lidovci by totiž měli problém s komunistickým místopředsedou, šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se ale nechal slyšet, že by KSČM jako třetí nejsilnější strana mít svého zástupce ve vedení sněmovny měla. 

Schůzka Bohuslava Sobotky s Milošem Zemanem tématem Událostí (zdroj: ČT24)