Poslanci debatovali o zrušení povinné školky

Poslanci na úterní schůzi pokračovali v projednávání školské novely ODS, která by mimo jiné zrušila povinnou mateřskou školu pro pětileté děti a povinnost školek neodmítat dvouleté děti. Návrh poslali do závěrečného třetího kola projednávání. Úvodní debatu o evropském fiskálním paktu poslanci naopak ani na třetí pokus opět nedokončili.

Dokument s názvem Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii opět kritizovaly SPD a ODS. Jeho obsahem je rámec pro rozpočtovou kázeň a koordinaci hospodářských politik členských států EU. Vláda schválila přistoupení letos v únoru, aby se přihlásila k principům rozpočtové odpovědnosti.

Poslanci přerušili debatu, protože měli na odpoledne pevně zařazeno druhé čtení novely školského zákona a druhá čtení mezinárodních smluv. Zatím není jasné, kdy se k fiskálnímu paktu vrátí. 

Sněmovna se nebude zabývat zemědělskými dotacemi

Sněmovna se nakonec nezabývala sporným rozdělováním zemědělských dotací z programu rozvoje venkova. Skupina 56 poslanců zablokovala svými podpisy zařazení debaty na program schůze, jak o to žádali Piráti, TOP 09, ale i bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Snahy o zařazení bodů podnítilo zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, podle kterého stát přiděluje většinu z miliard korun evropských dotací velkým firmám, i hrozba možného postihu 7,5 miliardy korun od Evropské komise.

Jurečka kritiku odmítl. Podobným výtkám ze strany EK podle něj čelí také Německo, Rakousko či Švédsko. Česká vláda se nyní podle Jurečky bude proti stanovisku komise bránit a je podle něj možné, že stejně jako při podobných řízeních v minulosti docílí toho, že žádnou pokutu platit nebude.