Lékařská komora nemá žádný doklad o tom, že je zakladatelka kontroverzního institutu Aktip psychiatrička

Česká lékařská komora (ČLK) sice eviduje zakladatelku institutu psychosomatické medicíny Aktip Jarmilu Klímovou jako svou členku, ale nemá žádný doklad o tom, že by měla atestaci z psychiatrie. Sama Klímová se přitom na stránkách institutu chlubí tím, že získala atestaci z oboru psychiatrie I. i II. Pražskému magistrátu se mezitím povedlo vypátrat, kdo za institutem stojí. Aktip totiž nefiguroval v žádném z veřejných rejstříků. Ukázalo se ale, že za ním stojí další firma té samé lékařky – Jarmily Klímové – Progressive consulting. Magistrát proto plánuje další kontroly.

Dokument Obchod se zdravím odhalil pomocí skryté kamery praktiky institutu Aktip, který nabízí alternativní léčebné metody. Pacientkám s rakovinou pracovníci třeba radí najít si milence nebo předepisují kapičky bez účinných látek. 

Figurantka Ivana Lokajová navštěvovala centrum se skrytou kamerou zabudovanou v brýlích půl roku. Za 13 návštěv a dvě víkendová školení během té doby zaplatila asi 30 tisíc korun a s jejím problémem jí nikdo nepomohl. Psycholožka Aktipu jí třeba radila jako řešení problémů podstoupit detoxikaci, po které lze rakovinu vyloučit stolicí.

Medailonek MUDr. Jarmily Klímové
Zdroj: www.aktip.cz

Odvysílání dokumentu vyvolalo obrovský ohlas a o Aktip se začaly zajímat i odpovědné instituce. „My nemáme žádný doklad, že by měla Jarmila Klímová atestaci z psychiatrie,“ řekl ČT předseda ČLK Milan Kubek.

Spoluzakladatelka institutu Jarmila Klímová přitom ve svém medailonku na stránkách Aktipu píše, že atestaci z oboru psychiatrie I. stupně složila v listopadu 1997 a o pět let později pak atestaci z oboru psychiatrie II. stupně. Zároveň s tím uvádí ve svém medailonku praxi z několika zdravotnických pracovišť. 

Už po odvysílání se ukázalo, že ani Lenka Krutilová, která v zařízení působila jako terapeutka, nevystudovala na Univerzitě Karlově psychologii, jak se chlubila ve svém profilu institutu. Proti tomu se ale fakulta ohradila a profil Krutilové následně ze stránek Aktipu zmizel. Šéfka ústavu navíc oznámila, že s Krutilovou ukončila spolupráci.

Lékařská komora teď prověří všechny lékaře zmíněného institutu. Podle Milana Kubka figurovaly v Aktipu čtyři osoby, které používají titul MUDr.

V dokumentu vystupuje třeba lékař Michael Kučera. Ten prodával klientům institutu jím vytvořený produkt Karnosin, který podle něj dokáže „rozmluvit i dospělé autisty“. Pokud lékařská komora zjistí pochybení, může lékařům zakázat i činnost.  

Za Aktipem stojí další firma Klímové

Samotný Aktip nefiguroval v žádném z veřejných rejstříků. „Zjistili jsme, že služby poskytovala společnost Progressive consulting a v následujících dnech ve společnosti zahájíme vlastní šetření,“ říká mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Po odvysílání dokumentu řeší ministerstvo zdravotnictví další čtyři podněty na pochybné instituce a lékaře. Resort se také chystá měnit legislativu zákonem o léčitelství, který by měl nastavit jasná pravidla. 

Za postupy Aktipu Klímová stojí, možné poškození pacientů odmítá

Jednatelka Aktipu Jarmila Klímová ale odmítá, že by někoho z pacientů poškodili. Odvysílaný dokument považuje za cíleně sestříhaný tak, aby její centrum poškodil. „Postup naší práce, která je prací a koordinací poměrně velkého týmu lidí, vnímám jako naprosto v pořádku,“ řekla v reakci po odvysílání pořadu Klímová.

Po odvysílání dokumentu Klímová rovněž zdůraznila, že za postoji a terapeutickými metodami kolegů si stojí, přestože v podání pořadu jsou předestřeny jako nevěrohodné. „Všechny terapeutické a diagnostické metody uvedené v tomto pořadu jsou mezinárodně certifikované a mohu to doložit,“ tvrdí lékařka.

 Vzhledem k tomu, že snímek vznikal za pomoci skryté kamery, nedostala společnost Aktip přímo v dokumentu možnost k vyjádření. Podle právního oddělení ČT je podobný postup ve veřejném zájmu a ČT tím plní roli veřejnoprávního média.