Lídři lidovců a ANO programové shody našli, čekají na ČSSD

Praha - Ještě dnes večer po skončení ÚVV sociálních demokratů by se měla naplno rozjet vyjednávání o možné koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL, která dosud víceméně stála kvůli povolebním problémům sociálních demokratů. ČSSD chce dnes začít jednat s hnutím ANO, zítra by strana měla začít organizovat setkání s KDU-ČSL. Lidovci a zástupci hnutí ANO se už po volbách několikrát setkali. Jaké jsou jejich programové shody a v čem by naopak mohl nastat při jednáních problém? Jednotlivé průniky v programech nastínil v Otázkách Václava Moravce předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a první místopředseda strany KDU-ČSL Marian Jurečka.

Zatímco ČSSD do dnešního dne řešila krizi ve straně, strany KDÚ-ČSL a hnutí ANO už měly čas najít průnik ve svých programech. Shodují se například na snižování počtu sněmovních výborů a podvýborů. „Myslíme si, že je nutné udělat změny vedoucí k úsporám,“ uvedl Faltýnek s tím, že počet výborů a podvýborů je zbytečně vysoký. V otázce církevních restitucí se strany rozcházejí s ČSSD. Lidovci jednoznačně řekli, že otázku církevních restitucí nechtějí znovu otevírat. Sociální demokraté dnes ale zdůraznili, že budou trvat na jejich revizi. Restituce dlouhodobě kritizují. Už za měsíc mají církve dostat první dvě miliardy korun jako náhradu za nevydaný majetek. 

"Pokládáme za důležité otevřít otázku revize církevních restitucí v rámci vyjednávání o příští vládě," uvedl po dnešním zasedání ÚVV Sobotka. Strana chce snížit jejich finanční dopady na rozpočet a zabránit tomu, aby se vydávaly majetky, které jsou sporné. „Je to pro nás důležitý moment, na základě kterého se pak také budeme rozhodovat o tom, jestli pro nás bude mít program nové vlády smysl, nebo ne,“ dodal.

Na to, aby vůbec mohla začít koaliční jednání mezi lidovci, ANO a ČSSD, je nejprve nutné vyjasnění situace v ČSSD, shodli se oba hosté OVM. „Doufáme, že ČSSD začne po dnešku fungovat a jednat,“ uvedl Jurečka. KDU-ČSL i hnutí ANO si chce prioritně promluvit se sociální demokracií o programech a najít průniky. „Pokud nebude programová shoda, nemůžeme mluvit o sestavování vlády,“ uvedl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Jurečka zároveň dodal, že cílem KDU-ČSL je, aby zde vznikla nejlépe do Vánoc silná koaliční vláda na další čtyři roky. Důležité podle něj především je, aby se všechny budoucí koaliční strany cítily partnery.

Shody v programech ANO, KDU-ČSL a ČSSD:

Boj proti korupci

  • zřízení specializovaného protikorupčního úřadu
  • přísnější pravidla pro zadávání veřejných zakázek
  • zákaz anonymních akcií

DPH

  • snížení daně z přidané hodnoty
  • rozšíření okruhu služeb a zboží podléhajících snížené sazbě
  • v některých případech jsou strany pro nulovou sazbu DPH

Podpora rodin

  • daňové zvýhodnění pracujících rodičů
  • zvýšení daňové slevy na dítě
  • daňové úlevy zaměstnavatelů sociálně slabších nebo matek a otců po rodičovské
  • možnost péče o seniory a handicapované v domácím prostředí

Zdravotnictví

  • lepší kontrola nad financováním zdravotnictví
  • změna systému zdravotních pojišťoven

Problematická oblast v programech ČSSD, ANO a lidovců? Především daně.

Rozdílný názor mají jednající strany například v pohledu na daně. ČSSD by ráda zvýšila část daní z příjmu, ANO to odmítá. Podle Faltýnka by se nejdřív stát měl daně naučit vybírat a začít takzvaně u sebe. „Nejprve by měl šetřit stát, pak se teprve můžeme bavit o potenciálním zvyšováním daní,“ uvedl Faltýnek.

Lidovci uvažují jen o progresivním zdanění fyzických osob. Důležité pro ně je snížit daňovou zátěž rodinám s dětmi, zdůraznil dnes Jurečka s tím, že jsou otevřeni diskuzi. „Pro nás je klíčové, aby se nezvyšovaly korporátní daně, ale hovořilo se o zvýšení odečitatelné položky na dítě, eventuálně progresivní dani a společném zdanění manželů,“ uvedl dříve Roman Línek (KDU-ČSL), poslanec a místopředseda strany.

Vyjednávání o možné koalici mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL se rozběhnou po dnešním jednání ústředního výkonného výboru (ÚVV) a grémia ČSSD. Zasedání ÚVV mělo situaci ve straně po sporech mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a Michalem Haškem, který na svůj post v pátek rezignoval, uklidnit.

Členy vyjednávacího týmu jsou předseda Senátu Milan Štěch, místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková a také místopředseda strany Milan Chovanec, uvedl po dneším jednání Sobotka. Ještě dnes by měla ČSSD začít vyjednávat s týmem hnutí ANO, zítra začne připravovat jednání s KDU-ČSL.

Vydáno pod