Žalobci rozšířili obvinění Pohůnka v kauze Nagyová

Praha – Státní zastupitelství rozšířilo obvinění zpravodajce Jana Pohůnka v kauze Jany Nagyové, nyní Nečasové. Nově ho viní i ze zneužití pravomoci úřední osoby. Toho se měl Pohůnek dopustit tím, že navrhl, aby sledování tehdejší manželky expremiéra Petra Nečase Radky dělala soukromá agentura – tu pak prý následně sháněl a navíc její činnost proplácelo Vojenské zpravodajství. Sám Pohůnek ale považuje nové obvinění za absurdní.

„Došlo k určité změně v tom, že státní zastupitelství ještě rozšířilo trestní stíhání o zneužití pravomoci úřední osoby, což původně kladlo za vinu panu generálu (Milanu) Kovandovi, a teď to rozšířilo i na mého klienta,“ řekl advokát Pohůnka Michal Hráský s tím, že podali stížnost, kterou do tří dnů zdůvodní. 

„V tomto případě obviněnému Pohůnkovi bylo kladeno za vinu v první fázi vyšetřování pouze protiprávní sledování paní Radky Nečasové, teď mu bylo nově zahájeno trestní stíhání pro sledování dvou zaměstnanců Úřadu vlády prostřednictvím bezpečnostní soukromé agentury a proplácení peněžních prostředků z rozpočtu Vojenského zpravodajství právě této agentuře,“ uvedl náměstek olomouckého vrchního žalobce Pavel Komár.

Když podle advokáta dostal Pohůnek úkol sledovat manželku tehdejšího premiéra, řekl, že to není úkol pro vojenskou tajnou službu, ale že prý by to měla dělat soukromá agentura. „Tady nebyla najata agentura pro Vojenské zpravodajství, to bylo úplně v jiné rovině. Já jsem jenom odkázal, že pokud něco chtějí, co se týká soukromých věcí, najměte si na to bezpečnostní agenturu. Jediné, co bylo potom z mé strany, je, že jsem řekl: Ano, znám člověka, který by možná byl schopen to udělat. To je všechno, žádná další moje role v tom nebyla,“ popsal Pohůnek. „Já jenom žasnu, co si tady policie a státní zastupitelství může dovolit,“ dodal.

Jan Pohůnek:

„V původním obvinění, které jsme měl, tak mě tam obviňovali z toho, že jsem se měl s paní Nagyovou někde stýkat a na něčem se domlouvat, ale na to se teď ani při minulém výslechu policie vůbec neptala. Naopak se mě snaží přesvědčit, že metody, které tady zpravodajské služby používají dvacet let, tak jsou najednou v rozporu se zákonem.“  

Pohůnek dnes odpovídal na otázky jednotlivých advokátů, na dotazy policie odpovídal již na začátku října. Advokáti se podle Hráského ptali zejména na fungování Vojenského zpravodajství, kompetence tajné služby a možnosti předložení dokladů, které se týkají činnosti Vojenského zpravodajství. Předložit dokumenty podle advokáta není možné. „Oni jsou stíhaní za něco a není možné se do toho podívat, protože je to v režimu utajení. Kdyby se to odtajnilo, tak by se zpravodajská služba mohla rozpustit,“ řekl Hráský. 

Tehdejší šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová podle policistů loni v listopadu zosnovala nezákonné sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky (nedávno se Nagyová za Nečase provdala). Představitelům Vojenského zpravodajství měla opatřit její fotografii i adresu. Na sledování se prý domluvila s generály Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou, zapojen měl být i plukovník Pohůnek. Sledování však probíhalo bez vědomí ministra obrany.

Jenže všichni tři muži tvrdí, že nešlo o sledování, ale o ochranu proti sledování – tudíž prý povolení ministra nebylo potřeba. To ale vyšetřovatelé odmítají a trvají na tom, že v žádném případě se nejednalo o obranné sledování. „Je to, jako byste zašel na policii s tím, že máte podezření, že vaše žena je vám nevěrná, a žádal jste po policii objasnění této skutečnosti a policie by řekla, že to dělat nemůže, ale zprostředkujeme agenturu detektivní, zaplatíme ji a výsledky šetření té agentury vám předáme. Myslím, že nikdo by nepochyboval, že taková činnost je obcházením zákona,“ řekl Komár.