Diváci letos o ČT sport nepřijdou: Na nákup set-top boxů či nových televizorů dostali více času

Česká televize se rozhodla zpomalit přechod na nový digitální standard DVB-T2. Všech šest kanálů tak bude až do listopadu 2019 dostupných na jednom místě v nynější kvalitě DVB-T (plus kromě toho i v nové přechodové síti DVB-T2). Veřejnoprávní televize tak chce poskytnout lidem dostatek času na nákup nových televizorů či set-top boxů, které budou pro příjem ve standardu DVB-T2 potřebovat.

Od příštího úterý se všech šest kanálů ČT přesune do multiplexu 1. Některým domácnostem se tak opět vrátí do nabídky kanál ČT :D/Art, který ve standardu DVB-T ztratily poté, co televize koncem března spustila přechodovou vysílací síť DVB-T2.

Až do listopadu příštího roku pak budou mít diváci k dispozici ve stávajícím standardu kanál ČT sport. U něj hrozilo, že o něj některé domácnosti letos v květnu přijdou, protože se měl po skončení hokejového mistrovství světa přesunout jen do přechodového multiplexu ve standardu DVB-T2 či do regionálních sítí DVB-T.

„Aby bylo možné zařadit všechny programy ČT do veřejnoprávního multiplexu, dojde k částečnému snížení rychlosti a rozsahu doplňkových služeb, jako je elektronický programový průvodce či teletext, a také k dílčímu snížení obrazové kvality programů,“ uvedla ČT.

Ve vysokém rozlišení a s plnohodnotnou nabídkou dodatečných služeb diváci nadále najdou kompletní program ČT v přechodové síti DVB-T2.

Po listopadu 2019 pak už bude přechodová síť DVB-T2 jedinou digitální platformou, kde bude pozemní vysílání ČT na celém území státu k dispozici.

Na nový standard DVB-T2 se celé Česko musí podle rozhodnutí vlády, evropských orgánů a mezinárodních dohod kompletně přesunout v červnu 2020. Vysílání DVB-T totiž uvolní frekvenční pásmo 700 megahertzů datovým sítím pro novou generaci vysokorychlostního mobilního internetu.