Babiš nechá prověřit, zda Cambridge Analytica zasáhla i do voleb v Česku

Tajné služby a bezpečnostní úřady nemají podle premiéra Andreje Babiše (ANO) žádné poznatky o tom, že by nedávné volby v Česku ovlivňovaly cizí společnosti. Informace o tom, že se na tuzemské volební kampani podílela britská společnost Cambridge Analytica, ale Babiš nechá prověřit. Slíbil to při interpelacích poslankyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové.

„K dnešnímu dni podle sdělení ředitele BIS nejsou známy informace, které by nasvědčovaly zasahování do voleb v České republice a nejsou potvrzeny žádné spekulace o tom, že by mělo k ovlivňování voleb dojít,“ uvedl premiér při interpelacích.

Informace o narušení sněmovních či prezidentských voleb neměly podle Babiše ani ministerstvo vnitra, ani Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Dodal ale, že nemá problém zadat zpravodajské službě dotaz přímo k působení společnosti Cambridge Analytica v ČR.

Pekarová Adamová ve sněmovně poukázala na nahrávky pořízené britskou stanicí Channel 4, podle nichž se společnost, která se věnuje sběru a analýze dat, tajně účastnila volebních kampaní po celém světě, mimo jiné i v Česku.

Cambridge Analytica údajně vkládala na internet informace takovým způsobem, aby si nikdo nemyslel, že jde o propagandu. Poslankyně zmínila také zprávy, podle kterých se na tom finančně podílela ruská ropná společnost Lukoil. Připomenula, že bývalým jednatelem její české dceřiné společnosti byl prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Kvůli práci společnosti Cambridge Analytica čelí kritice společnost Facebook, která provozuje stejnojmennou sociální síť, a její šéf Mark Zuckerberg. Důvodem je zpráva, že Cambridge Analytica nečestně získala informace o 50 milionech uživatelů Facebooku a využila je mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa v roce 2016.