Kauza Nečesaný se popáté vrátí ke krajskému soudu. Žalobkyně uspěla s odvoláním

Kauza Lukáše Nečesaného obžalovaného z pokusu o vraždu se popáté vrátí ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Ten sice vloni v listopadu rozhodl o zproštění obžaloby, státní zástupkyně ale podala odvolání. S ním podle informací vyplývajících z justiční databáze Infosoud uspěla. Informaci o tom, že bylo rozhodnuto, potvrdila i zastupující mluvčí Vrchního soudu. Odvolací soud předchozí rozhodnutí Krajského soudu zrušil a věc vrátil k novému projednání.

„Mohu potvrdit, že Vrchní soud rozhodl v neveřejném jednání. Případ nebudeme více komentovat, dokud nebude rozhodnutí doručeno všem stranám,“ sdělila ČT zastupující mluvčí Vrchního soudu v Praze Simona Heranová.

V justiční databázi Infosoud se pak k rozhodnutí píše, že bylo „zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání“. 

„Ještě nám nebyl doručen zpátky spis spolu s rozhodnutím,“ řekl ČT mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek. Podobně reagovala i státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Advokáta Nečasaného Petra Dítěte se kvůli jeho pracovnímu vytížení dosud nepodařilo zastihnout. Druhý advokát Oldřich Chudoba informace o rozhodnutí Vrchního soudu nemá.

„Čekal bych, že se to nejdříve dozvím řádnou cestou. Nikdo z nás nemá informaci, že by bylo takto bleskově rozhodnuto na základě tak marného odvolání. Počkáme si na písemné vyhodnocení,“ reagoval na dotaz ČT otec obžalovaného Luděk Nečesaný.

Soud Nečesaného zprostil viny pro nedostatek důkazů

Krajský soud v Hradci Králové v listopadu 2017 pro nedostatek důkazů zprostil viny Lukáše Nečesaného, který byl obžalován z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že to byl Nečesaný, kdo v únoru 2013 kadeřnici napadl. Soud se zabýval kauzou už počtvrté. Třikrát Nečesaného uznal vinným. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se tehdy na místě odvolala.

Podle spisu mladík napadl ženu 21. února 2013 před koncem pracovní doby, opakovaně ji udeřil do hlavy, ukradl doklady a přes 10 tisíc korun. Vážně zraněnou kadeřnici našel její syn, život jí zachránili lékaři hradecké nemocnice.

Zatím poslední – čtvrté – dějství soudního líčení začalo v Hradci 6. září poté, co předchozí odsuzující verdikt zrušil Nejvyšší soud. Krajskému soudu vytkl, že selektivně hodnotil důkazy a nerespektoval dřívější pokyny. Případem se pak v Hradci zabýval jiný senát.

Soud znovu vyslechl napadenou kadeřnici, jež už podruhé v jednací síni označila za útočníka Nečesaného. Podle obžaloby jde o přímý důkaz. Soud vyslechl i kriminalistu, který vedl vyšetřování. Jeho bývalá milenka jej nařkla, že se jí svěřil, že Nečesaný je nevinný a vyšetřovatel manipuloval s důkazy v jeho neprospěch. Policista to odmítl.

Původní senát krajského soudu s předsedou Jiřím Vackem poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Vacek podruhé uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud verdikt o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení. Krajský soud mu ale v dubnu 2016 dal 13 let vězení, odvolací vrchní soud rozsudek potvrdil. Po dovolání v prosinci 2016 Nejvyšší soud trest Nečesanému přerušil a oznámil, že předchozí rozsudek zrušil.