Video matky, kterou chtěl s pomocí policie lékař vyhodit od kojence, vyvolalo bouřlivé reakce

Události: Matka měla právo zůstat u dítěte, tvrdí odborníci (zdroj: ČT24)

V Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem zavolal lékař policii na matku, která chtěla zůstat se svým dítětem na jednotce intenzivní péče i přes noc. Video, které už má skoro milion zhlédnutí, vyvolalo bouřlivou diskusi nejen na sociálních sítích, ale i mezi odbornou veřejností – někteří právníci lékaře kritizují, vedení nemocnice za ním stojí.

Spor lékaře a matky kojence vyvolalo její přání zůstat s dítětem na pokoji i přes noc. Doktor byl proti a na ženu zavolal policii. „Vysvětlili mu, že jsem fakt asi v právu, protože když se policisté vrátili, řekli mi, že tady můžu zůstat,“ popisuje vyústění víkendového sporu matka kojence Jaroslava Picková.

Dítě má nárok na nepřetržitou přítomnost rodiče

Kupříkladu Klára Šimáčková Laurenčíková z Výboru pro práva dítěte dává matce za pravdu: „Jednání lékaře nebylo v pořádku a bylo protiprávní.“ Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové má nezletilý ze zákona „právo na nepřetržitou přítomnost svého zákonného zástupce, pokud realizace tohoto práva nenaruší poskytování zdravotních služeb v daném zařízení“.

Vedení Masarykovy nemocnice ale ihned po incidentu vydalo prohlášení, že sloužící lékař nijak nepochybil. Ředitel nemocnice Josef Liehne to zdůvodnil mimo jiné hlučností matky po celý den a tím, že neustále používala mobilní telefon.

„Zejména ve vztahu k přístrojové technice zde může být riziko. A není možné na takovéto jednotce, kde jsou závažně nemocné děti léčeny, spát na karimatce mezi postelemi,“ dodal Liehne.

Policie se ale konfliktu hned tak nezbaví – žena, která incident zveřejnila na internetu, podala na primáře dětského oddělení trestní oznámení. Podle ní ji měl slovně i fyzicky napadat.