Ministerstvo financí vyňalo farmu Čapí hnízdo z unijních dotací

Události: Ministerstvo vyjmulo farmu Čapí hnízdo z evropského financování (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí vyňalo farmu Čapí hnízdo z evropského financování, oznámila to na jednání středočeského zastupitelstva hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ta zároveň prosadila převolení členů výboru regionální rady, který na unijní dotace dohlíží a jehož členové právě vyjmutí Čapího hnízda z evropských projektů před dvěma týdny odmítli.

Vyjmutí znamená, že projekt Čapí hnízdo nakonec nebude vůbec dotován z evropských peněz. Z evropské dotace se účetně stane národní dotace placená výhradně z českých veřejných peněz. Investovaných 50 milionů tak jde s konečnou platností na vrub tuzemského státního rozpočtu. Evropská unie však nebude Česku krátit už přidělené peníze, jen budou použity na jiné, bezproblémové projekty. 

„Dostala jsem dnes informaci (…), že ministerstvo financí vyňalo Čapí hnízdo. Tudíž půjde ve výboru už o jakousi organizační záležitost týkající se ukončování programu,“ řekla na jednání krajského zastupitelstva hejtmanka.

Ve výboru regionální rady ROP Střední Čechy držela dosud většinu ODS, Starostové a nezávislí a TOP 09. Výbor v polovině ledna odmítl projekt z evropského financování vyjmout. Pravicová opozice na kraji tvrdí, že vyřazením projektu z evropských fondů se kauza Čapí hnízdo přenáší z evropské úrovně na národní a české úřady by ji nemusely důsledně vyřešit.

Středočeská koalice ANO a ČSSD podporovaná komunisty ale na popud hejtmanky převolila členy výboru, který dohlíží na dotace v končícím regionálním operačním programu, a získala v něm tak většinu. Podle opozice jde pouze o odvetu právě za rozhodnutí výboru nevyjmout farmu Čapí hnízdo z financování EU. Koalice tvrdí, že tento orgán by měl být obměněn kvůli změně ve vedení kraje.

Podle hejtmanky bylo převolení regionální rady pouhou technikálií. „Rada kraje měla vždy v regionální radě většinu. My jsme s novou koalicí nestihli radu převolit. Nemá to nic společného s kauzou Čapí hnízdo,“ uvedla Jermanová Pokorná s odkazem na ustanovení nové koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů loni v říjnu.

Jermanová Pokorná: V regionální radě měla krajská koalice vždy absolutní většinu (zdroj: ČT24)

Opozice tvrdí, že hejtmanka na převolení regionální rady zapomněla a vzpomněla si na ni teprve ve chvíli, kdy šlo pro hnutí ANO o citlivou kauzu Čapího hnízda. „Nepochybuji, že rada kraje může vyměnit členy regionální rady. Ale načasování vzbuzuje mnoho otázek a zdá se, že převolení rady souvisí se zprávou OLAF,“ uvedl odvolaný člen výboru Regionální rady Středních Čech Jan Jakob (TOP 09).

Kvůli padesátimilionové dotaci pro rekreační a konferenční areál Čapí hnízdo obvinila policie 11 lidí, mezi nimi premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Oba vinu dlouhodobě popírají. Minulý týden jim státní zástupce odeslal rozhodnutí o pokračování trestního stíhání. 

Ministerstvo již dříve uvedlo, že z hlediska rozpočtu je vyjmutí nejlepší řešení, jinak by ČR hrozilo krácení už přidělených evropských peněz.

Z financování EU vyjmulo ministerstvo přes čtyřicet projektů

Resort financí souhlasil s vyjmutím projektů ze sedmi operačních programů podle návrhu Evropské komise, který se vztahuje mimo jiné i na projekt farmy Čapí hnízdo. Ministerstvo potvrdilo dřívější informaci, že Evropská komise navrhla vyjmout 44 projektů ze šesti programů.

V případě ROP Severovýchod tak šlo o pět projektů, u ROP Jihovýchod o tři projekty, u ROP Střední Čechy o dva projekty, u ROP Moravskoslezsko o jeden projekt, u ROP Střední Morava o 19 projektů a u Operačního programu Životní prostředí o 14 projektů k vyjmutí. U 24 projektů z pětice operačních programů už ministerstvo s vyjmutím souhlasilo.

Zprávy: Ministerstvo vyňalo Čapí hnízdo z eurodotací (zdroj: ČT24)

„Vnímali jsme signály ze strany Evropské komise, a proto jsme navrhli vynětí těchto projektů. Navrhujeme vynětí u všech projektů, kde jsou jisté nesrovnalosti. Evropská komise by jinak zahájila takzvané administrační řízení o odnětí nebo krácení této alokace, takže by ve finále byla Česká republika poškozena,“ komentovala postup úřadu ministryně financí v demisi Alena Schillerová (nestr. za ANO).

Podle opozice by měl stát o náhradu dotace na Čapí hnízdo usilovat. „Když to ministerstvo financí udělalo, tak by se mělo okamžitě připojit k trestnímu stíhání jako poškozený vůči podvodníkovi Babišovi a Faltýnkovi. A vyčíslit škodu,“ navrhl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

S tím souhlasí i místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „V tuto chvíli jsme vlastně všichni přispěli na ten průšvih. Takže je potřeba z viníka ty peníze dostat,“ uvedl.

Schillerová: Škodu může vymáhat vedení ROP Střední Čechy (zdroj: ČT24)

Škodu by mělo podle Schillerové vymáhat  vedení ROP Střední Čechy. „Teď je to zcela v zodpovědnosti rady operačního programu. Předpokládám, že se připojí s žádostí o náhradu škody k probíhajícímu trestnímu řízení. Ministerstvo financí už nebude jednat dál,“ upřesnila ministryně.

Podle středočeského zastupitele Věslava Michalika (STAN), který jako jeden ze tří zástupců opozice zůstal ve výboru regionální rady, ale není jisté, že peníze bude skutečně někdo vymáhat. „Škoda by se měla vymáhat po tom, komu byla dotac poskytnuta, tedy po firmě Čapí hnízdo a právních nástupců této společnosti. Ale není jisté, že se to stane. Proto jsme chtěli, aby to dospělo až na úroveň Evropské komise a České republice vznikla škoda, kterou by musel vymáhat stát. Tomu ale ministryně Schillerová zabránila,“ dodal.