ANO, ČSSD a KSČM ovládnou střední Čechy. Do vedení kraje se vrací Rathovi lidé

Hejtmanka Pokorná Jermanová: Můj bývalý náměstek věci překrucuje (zdroj: ČT24)

ANO, ČSSD a KSČM podepsaly dohodu o spolupráci ve středočeském zastupitelstvu. V krajské radě budou ANO a ČSSD, hejtmankou zůstává Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Hnutí bude mít v jedenáctičlenné radě šest křesel a ČSSD pět, řekla Pokorná Jermanová. Jednání s ODS o alternativní koalici podle ní zkrachovala. Jermanová také odmítla, že by při změně sehrál roli předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Starostové a nezavislí s ODS upozornili na to, že se do vedení kraje vrací spolupracovníci někdejšího hejtmana Davida Ratha.

Středočeští zastupitelé v úterý také rozhodli o novém složení krajské rady. Zasednou v ní zástupci ANO a ČSSD. Hejtmankou zůstává Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), jejím statutárním zástupcem se stal sociální demokrat Miloš Petera (ČSSD).

Radní za STAN, ODS a Nezávislé Středočechy, kteří v kraji dosud vládli společně s ANO, byli odvoláni. Nová koalice ANO a ČSSD nemá v zastupitelstvu většinu a bude se opírat o hlasy komunistů, kteří jí přislíbili podporu.

Za ANO v krajské radě kromě hejtmanky zůstávají František Petrtýl, který dál povede dopravu, a náměstek Gabriel Kovács, jenž bude mít ve své kompetenci vedle financí nově i evropské fondy. Dosavadní radní pro sociální věci Jaroslava Němcová bude řídit zdravotnictví. Majetek dostal za ANO na starost Tomáš Beneš a bezpečnost Robert Bezděk.

Rathovi „pohrobci“

Bývalý sociálnědemokratický hejtman Petera (ČSSD) povede životní prostředí, což je oblast, kterou řídil už v někdejší krajské vládě Davida Ratha (dříve ČSSD). Z Rathovy rady se do vedení kraje vrací i bývalý náměstek pro zdravotnictví Zdeněk Seidl, nyní se bude zabývat školstvím. Sociální věci dostala na starost Aneta Heřmanová, kulturu bude řídit někdejší náměstek pro regionální rozvoj v Peterově vládě Karel Horčička a investice další bývalý hejtman Josef Řihák (všichni ČSSD).

obrázek
Zdroj: ČT24

Zástupci STAN uvedli, že chtějí být férovou a tvrdou opozicí. Kritizovali návrat KSČM k moci, podle místopředsedy STAN Víta Rakušana je to věc, na kterou lidé přestávají být citliví. „My na to jsme hákliví stále,“ zdůraznil Rakušan. Návrat dvou bývalých hejtmanů za ČSSD nebo někdejšího Rathova náměstka Seidla považuje za zcela nepřijatelné.

Také místopředseda ODS Martin Kupka reagoval na změny v krajské radě prohlášením, že do vedení Středočeského kraje se vracejí pohrobci exhejtmana Ratha. ČSSD podle Kupky v regionu pokračuje v sebevraždě za asistence komunistů a pod taktovkou hnutí ANO.

Ve Středočeském kraji vznikla dnešního dne koalice 3K – korupce, koryta, komunisté.
Martin Kupka
místopředseda ODS

Kupka dodal, že podle neoficiálních zpráv stojí za rozpadem koalice ve středních Čechách také šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Je to ukázka, jak chce ANO vládnout,“ dodal. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) to už ale dříve odmítla.

Středočeští zastupitelé za KSČM v prohlášení uvedli, že partneři akceptovali priority KSČM. „Jedná se skutečně o podporu na základě našich programových principů,“ zdůraznil předseda zastupitelů KSČM Zdeněk Štefek.

Hnutí STAN označilo kritiku své práce za účelovou

Hnutí ANO v pondělí koaličním partnerům ze STAN, ODS a Nezávislých Středočechů oznámilo, že jim vypovídá koaliční smlouvu. Hejtmanka uvedla, že důvodem byla nekompetentnost radních za STAN. Kraj podle Pokorné Jermanové kvůli práci STAN čerpá málo peněz na investice a musel řešit i problém s žádostmi o dotace na kotle.

Zástupci STAN to už dříve odmítli a označili to za účelovou kritiku. Poslední kapkou byla podle hejtmanky pondělní tisková konference STAN v Poslanecké sněmovně, kde se její zástupci vyjadřovali negativně na adresu hnutí ANO.

Původní koalice měla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 44 hlasů. ANO má 16 mandátů, STAN o jeden méně a ODS patří deset křesel. Nezávislí Středočeši, kteří původně kandidovali za TOP 09, mají tři zastupitele. V opozici byla dosud ČSSD s 11, KSČM s osmi a TOP 09 se dvěma zastupiteli.