Staroměstské náměstí zalila sváteční nálada. Rozsvítil se vánoční strom

Na Staroměstském náměstí v Praze začaly adventní trhy. Letos jsou inspirované historií a nabídnou stovku stánků. Vánoční strom se poprvé slavnostně rozsvítil v sobotu o půl páté odpoledne.

Letošní vánoční strom na Staroměstském náměstí je přes dvacet metrů vysoký smrk ztepilý. Pochází z Roztok u Křivoklátu, kde rostl 66 let. V noci z pondělí na úterý strom na náměstí přivezli, v úterý ráno se pak začalo se zdobením.

V sobotu se poprvé rozsvítil v 16:30 za doprovodu audiovizuální show na motivy symfonické básně Vltava z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany. V 17:30 pak světelné představení doprovázela hudba z Krkonošských pohádek. Oba motivy se budou denně střídat mezi 16:30 a 21:30.

Všechny stánky na trzích letos mají bílé střechy a jsou nazdobené barevnými girlandami. Ve štítech stánků se pak nacházejí čtyři osobnosti spojené s Prahou s popisky, které informují o tom, kdo to je.

Návštěvníci se letos ale musí obejít bez výhledu z ochozu věže Staroměstské radnice. Opravuje se, takže je uzavřená. Jako malá kompenzace má posloužit vyhlídkový most uprostřed náměstí. „Je úplně nový, má 36 metrů a každý se z něho může rozhlédnout po celém tržišti. Zdobí ho gotický portál chrámu svatého Víta,“ přiblížila mluvčí trhů Hana Tieztze.

Letošní staroměstské trhy mají také sjednocený design kelímků na horké nápoje. Jsou na nich známé pražské stavby v různých barevných provedeních.

  • Loni největší pražské trhy americký týdeník US News & World Report zařadil mezi 10 nejhezčích na světě. Praha předběhla i Vídeň nebo Londýn.

Každý den je od 16 do 20 hodin připraven kulturní program. Na pódiu vystoupí až 700 účinkujících. Kvůli krátkému adventnímu období budou trhy ale nejkratší v historii. Zlatá neděle totiž připadá až na Štědrý den. Jako tradičně ale trhy potrvají do 6. ledna. Strom pak poputuje do pražské zoologické zahrady, kde poslouží jako potrava zubrům nebo slonům.