Exhejtman Hašek opět zamíří do sněmovny. Bude dělat asistenta poslanci Běhounkovi

Bývalý místopředseda ČSSD a exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek bude jako asistent pomáhat poslanci Jiřímu Běhounkovi (za ČSSD), který je zároveň hejtmanem Vysočiny. S Běhounkem se dohodl na vstupní kartě do sněmovny i na minimální možné měsíční odměně ve výši 1000 korun.

„Vybral jsem ho pro jeho schopnosti, zkušenosti a právnické vzdělání,“ řekl Běhounek České televizi. Hašek pak na svém facebookovém profilu uvedl, že se na něj obrátil sám Běhounek, který byl poslancem a hejtmanem i v minulém volebním období. 

„Asi před dvěma týdny mě oslovil se žádostí o spolupráci při své parlamentní práci. Chce využít mých zkušeností bývalého předsedy poslaneckého klubu a hejtmana. Rád mu poskytnu analýzy či konzultace v legislativním procesu,“ uvedl Hašek.  

Běhounek je hejtman i poslanec

Hašek byl poslancem ještě v minulém volebním období. ČSSD ale požadovala, aby si její hejtmani vybrali jen jedno křeslo. Hašek se tak poslaneckého mandátu vzdal a zůstal hejtmanem. Běhounek si nechal obě funkce.

Po loňských volbách Haška v čele kraje vystřídal Bohumil Šimek (ANO), ČSSD je v koalici, ale Hašek politickou funkci nemá, což bylo podmínkou ANO pro spolupráci.

Běhounkovo jméno se v poslední době skloňuje v souvislosti s novým předsedou ČSSD. Strana chce hledat nové vedení na únorovém sjezdu kvůli propadu ve sněmovních volbách, kde obdržela přes sedm procent, a oproti předešlým čtyřem letům ztratila 35 mandátů. Nyní jich má patnáct.

Běhounek ovšem kandidaturu podmínil tím, že by měli dostat prostor výrazní členové strany, kteří byli v poslední době odsunuti do pozadí. Jmenoval právě Haška, bývalého poslance Jeronýma Tejce a jihočeského exhejtmana Jiřího Zimolu. Hašek ani Tejc se do vedení strany vracet nehodlají. Hašek však doplnil, že straně rád pomůže, bude-li zájem.

Vydáno pod