ČSSD Babišovu vládu nepodpoří, na post místopředsedy sněmovny chce Hamáčka

Brífink ČSSD po jednání s prezidentem Zemanem v Lánech (zdroj: ČT24)

ČSSD nechce být součástí vlády Andreje Babiše a nemá v plánu jeho kabinet podpořit. Zástupci sociální demokracie to zopakovali v Lánech po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem s tím, že míří do opozice. Trvají také na svém kandidátovi na post místopředsedy sněmovny Janu Hamáčkovi. Že se bude Hamáček o tuto pozici ucházet očekává i Zeman.

„Pan prezident vyjádřil očekávání, že se o post místopředsedy bude ucházet Jan Hamáček, což je nominant klubu sociální demokracie. Přijde mi logické, aby bývalý výborný předseda sněmovny pokračoval na pozici místopředsedy. Ta nominace za nás platí,“ řekl úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec.

„Samozřejmě víme, jak jsme dopadli ve volbách a jak jsme na pásce, ale myslím, že by Poslanecká sněmovna neměla plýtvat talentovanými lidmi jako je kolega Hamáček,“ dodal. Zeman podle Chovance během přibližně hodinové schůzky zopakoval, že nechce předčasné parlamentní volby. 

Jako bývalý předseda sociální demokracie chtěl Zeman znát také situaci v ČSSD. Chovanec s Hamáčkem se shodli v tom, že Zeman nebyl kritický, ani se nesnažil mluvit do stranických personálií. „Vyjádřil přesvědčení a zájem na tom, aby sociální demokracie jako nejstarší politická strana zůstala na české politické scéně hráčem, se kterým se má počítat,“ prohlásil Hamáček.

Jan Hamáček a Milan Chovanec po schůzce s prezidentem
Zdroj: ČTK

Prezident dříve naznačil, že i když sociální demokracie získala ve volbách jen 7 procent hlasů, rád by ji viděl ve vládě nebo při jiné formě spolupráce. Podle Chovance se ale o vládním angažmá ČSSD s prezidentem nebavili.

„Teď v první fázi je potřeba, aby proběhla ustavující schůze Poslanecké sněmovny. A my chceme garantovat veřejnosti, že nemáme ambici dělat zbytečné obstrukce nad rámec potřebného. Nemyslím, že je potřeba blokovat týdny a měsíce Poslaneckou sněmovnu,“ uvedl Chovanec.

ČSSD byla nejsilnější stranou dosavadní sněmovny. Oproti minulým volbám, kdy dosáhla na více než 20 procent hlasů, letos získala jen 7,27 procenta, což znamená 15 mandátů. Strana směřuje k mimořádnému sjezdu, který by měl v únoru vybrat nové vedení. 

Sociální demokracie si je podle Chovance vědoma toho, že volby prohrála a je připravena hrát tvrdou opoziční roli. „Je na Andreji Babišovi a hnutí ANO, aby se pokusili získat nějakou vládní většinu. Sociální demokracie neplánuje podporu této vládě a neplánuje do ní vstoupit,“ potvrdil úřadující šéf ČSSD.

Přestože na tiskové konferenci otázka na zdravotní stav prezidenta nepadla, oba sociální demokraté se o něm zmínili. Chovanec řekl, že Zeman je v dobré kondici a velmi se zajímá o aktuální politické dění. „Určitě jsem neviděl nemocného muže,“ řekl Chovanec. Rovněž Hamáček dodal, že prezident byl v dobré kondici. 

Zemana čekají ještě tři schůzky

Miloš Zeman postupně zve do Lán zástupce všech stran. Jako první přijal v závěru října představitele ANO a předsedu hnutí Andreje Babiše při té příležitosti pověřil jednáním o sestavení vlády.

Prezident už hovořil se zástupci ODS, Pirátů, SPD a komunistů, sociální demokraté přijeli do Lán jako šestí v pořadí. Zbývající tři schůzky (s KDU-ČSL, TOP 09 a STAN) ho čekají během tohoto týdne.