Pečinka: Topolánek zamíchal kartami. Donutí kandidáty vyjadřovat se k podstatným otázkám

Bohumil Pečinka v Událostech, komentářích: Nebude-li mít nový prezident velké politické ambice, bude to v duchu ústavy (zdroj: ČT24)

Kampaň před prezidentskými volbami zatím probíhá prakticky s vyloučením politických stran. Navazuje tak na prezidentské volby na Slovensku v roce 2014, ve kterých kandidát mimořádně úspěšné vládní strany a úřadující premiér proti málo známému, zato nestranickému kandidátovi neuspěl, upozornil v Událostech, komentářích komentátor Reflexu Bohumil Pečinka.

Do minulých prezidentských voleb nominovala své kandidáty většina parlamentních stran, ostatně i Karel Schwarzenberg, který se dostal až do druhého kola, byl kandidátem své mateřské TOP 09. Zároveň šli tehdy do voleb převážně lidé, kteří měli s vysokou politikou zkušenosti. Jediný, kdo neměl žádné zkušenosti z českého či evropského parlamentu nebo vlády, byl Vladimír Franz.

Tentokrát je to ale spíše naopak. Kromě současného prezidenta Miloše Zemana a expremiéra Mirka Topolánka převažují mezi kandidáty lidé, jejichž politické vazby míří nanejvýš do neparlamentní sféry. „Nikdo nechce být spojován s žádnou politickou stranou, nikdo nechce, aby ho politická strana navrhla, to by pro něj byl polibek smrti. Atmosféra je blízká tomu, aby byl povolán na český trůn Přemysl Oráč,“ míní Bohumil Pečinka.

Současnou situaci srovnal s atmosférou při posledních prezidentských volbách na Slovensku. Hlásili se do nich sice poslanci a předsedové stran i exministři, nakonec však vyhrál podnikatel Andrej Kiska. Ve druhém kole měl přitom mimořádně silného, avšak politicky jasně vyhraněného soupeře – premiéra Roberta Fica, jehož SMER o dva roky dříve získal v parlamentních volbách 44 procent hlasů. Výsledek byl přitom poměrně jednoznačný, Kiska získal přes 59 procent.

Podle Bohumila Pečinky je to důsledek dvoukolového systému, který dává příležitost právě méně vyhraněným osobnostem. „Nevyhrává ani nejlepší, ani ten, kdo má nejvíc stoupenců, ale ten, na němž je největší shoda. A ten, na němž je největší shoda, je taky ten, který má například nejméně nepřátel, nejméně kritiků,“ poukázal komentátor.

Od vstupu Mirka Topolánka do prezidentského klání si proto Pečinka slibuje alespoň dílčí politizaci předvolební debaty – protože další „čistokrevný“ politik mezi kandidáty, současný prezident Miloš Zeman, již dal najevo, že se debat účastnit nebude. „Volební kampaň zatím vypadá strašně unyle. Působí jako soutěž o nejušlechtilejšího muže a ne jako volební klání o post prezidenta České republiky. Topolánek zamíchal kartami, vnese tam politická témata, donutí jednotlivé kandidáty vyjadřovat se k podstatným politickým otázkám,“ očekává Bohumil Pečinka.

Výsledek voleb pak bude záležet především na tom, zda bude ve druhém kole proti Miloši Zemanovi člověk, který dokáže spojit odpůrce Zemanova „sjednoceného světa ANO, komunistů, Okamury“. Že má stávající prezident jasnou podporu Andreje Babiše i Tomia Okamury, považuje Bohumil Pečinka za nesporné. V obou případech poukazuje na to, že hnutí nevyslala do voleb žádné vlastní kandidáty.

Evidentní je to zejména v případě Okamury, o němž se jako o možném kandidátovi spekulovalo. „Měl 20 podpisů poslanců ze svého poslaneckého klubu, a tak trochu s nimi pana prezidenta – řeknu to v uvozovkách – ‚vydíral'. Vytvářel dojem, že chce být prezidentem, ale že ustupuje staršímu, zkušenějšímu. Jakou za to dostane protihodnotu, o tom můžeme jenom spekulovat,“ míní Pečinka. 

Celý rozhovor na videu