Volební model Median: Do sněmovny by se dostalo osm stran

Do Poslanecké sněmovny by podle aktuálního volebního modelu agentury Median po volbách zasedlo osm stran. Největší zastoupení by měli členové hnutí ANO, s odstupem na druhém místě sociální demokraté, třetí by byli komunisté. Na čtvrtém místě skončilo SPD následované ODS a Piráty.

Hnutí ANO by podle průzkumu Median dalo nyní hlas 25 procent voličů, což je o dva body méně než v září. Sociální demokracie má podporu 12,5 procenta lidí a pohoršila si tak o jeden procentní bod. KSČM by získala 10,5 procenta hlasů, což je oproti září pohoršení o dva body.

Volební model podle agentury Median (první polovina října 2017)
Zdroj: Median

Opačným směrem se podle volebního modelu pohybuje podpora SPD a Pirátů. SPD si polepšila o tři body a s 9,5 procenty se dostala na čtvrté místo. Následuje ji ODS, která zaznamenala ztrátu půl procentního bodu. Nyní by občanské demokraty podpořilo devět procent voličů. 

O půl procenta méně mají Piráti, kteří vyskočili ze šesti na 8,5 procenta. Mírně vzrostla i podpora lidovců. Jako poslední by se nyní do sněmovny dostala TOP 09 se šesti procenty. Oproti září si však strana o bod pohoršila.

Podpora stran se ovšem může v posledním předvolebním týdnu velmi měnit, upozornil Median.

Účast u voleb deklarovalo v první polovině října 64 procent dotázaných, což je v porovnání se zářijovým šetřením o čtyři procentní body více. „Jen 46,5 procenta lidí si ale bylo účastí jisto,“ upozornil Median.

Průzkum probíhal od 26. září do 14. října a zúčastnilo se ho 1081 respondentů. Statistická chyba je +/- 1 procentního bodu u malých stran a až +/- 3,5 procentního bodu u největších stran.