Zeman 28. října vyznamená vídeňského starostu Häupla

Prezident Miloš Zeman vyznamená u příležitosti oslav státního svátku 28. října vídeňského starostu Michaela Häupla. Udělí mu Řád bílého lva – nejvyšší státní vyznamenání České republiky – za zlepšování a upevňování česko-rakouských vztahů. Hrad se k udělení vyznamenání nevyjádřil, potvrdila to ale Zahraniční kancelář města Vídně v Praze.

Michael Häupl bude v krátké době druhým rakouským politikem, který toto vyznamenání obdrží. Před třemi lety udělil Zeman Řád bílého lva také bývalému sociálnědemokratickému  kancléři Franzi Vranitzkému. 

Na české státní vyznamenání byl v roce 1998 navržen i Häuplův předchůdce ve funkci vídeňského starosty Helmut Zilk. Tehdejší prezident Václav Havel mu pak ale řád odmítl udělit kvůli podezření na Zilkovu údajnou spolupráci s československou tajnou policií (StB) v 60. letech.

Dříve byli Zeman a Häupl na nože

Sociálnědemokratický politik Michael Häupl stojí v čele rakouské metropole už od roku 1994. Prezident Zeman ho přijal loni v prosinci na Pražském hradě a během srdečného přivítání vyjadřoval potěšení nad tím, že se mohou znovu setkat. V minulosti se viděli například v roce 2013, kdy byl Zeman na státní návštěvě Rakouska.

Přes srdečné uvítání ale dělí oba politiky postoj k prezidentským volbám v Rakousku. Zatímco Zeman veřejně podporoval kandidáta Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norberta Hofera, Häupl se postavil za bývalého předsedu Zelených Alexandera Van der Bellena, který nakonec v hlasování zvítězil.

Další konflikt jde ještě dále do minulosti. Häupl Zemana ještě v době jeho premiérství ostře kritizoval. V roce 2002 v týdeníku Profil o Zemanovi řekl „s tímto pánem bych nerad měl cokoli společného“.

Tehdejší konflikt se týkal sudetských Němců, o nichž Zeman mluvil jako o zrádcích a o Hitlerově páté koloně. Část německy mluvícího obyvatelstva, které bylo po druhé světové válce vysídleno z Československa, se usadila v Rakousku.