Policejní úder do čela hnutí ANO. Poslední pokus o mou likvidaci, tvrdí Babiš

Poslední zoufalý pokus o mou likvidaci, reagoval šéf hnutí ANO Andrej Babiš na žádost o své vydání. Spolu s Jaroslavem Faltýnkem ho chce policie stíhat kvůli dotační kauze farmy Čapí hnízdo.

Babiš na aktuální zprávu reagoval pro deník Právo. Načasování žádosti podle něj ukazuje na snahu ovlivnit volby.

Nechal účelově převést projekt své farmy mimo Agrofert, aby dosáhl na 50milionovou dotaci? Hledáním hranice mezi nemorálním krokem a jednoznačně trestným činem se úřady zabývají už od roku 2008.

Sám exministr – toho času na dovolené – Právu řekl, že je překvapený postupem policie, respektive dobou, s jakou na stíhání čekala. O možné žádosti směrem ke své osobě prý slyšel ve sněmovně už v dubnu.

Ve vyjádření pro ČT podotkl, že úřady prověřovaly projekt několikrát a chyby v udělení dotace nikdy nenašly. „Nikdo z toho projektu neměl žádný profit, nebyla tam žádná korupce, naopak je to dlouhodobě ztrátový projekt, který slouží veřejnosti,“ dodal.

Žádost o jeho vydání nyní obdržel mandátový a imunitní výbor. Zabývat se jí má příští týden, hlasování lze čekat už na první zářijové schůzi poslanců.

Byl jsem na policii v červenci, ptal jsem se, v jaké jsem pozici. Policista mi řekl, že jsem svědek, takže nechápu proč žádat sněmovnu o vydání mě a pana Faltýnka.
Andrej Babiš
předseda vlády

Jaroslav Faltýnek už podotkl, že se nebude vydání bránit. Právě místopředseda ANO bude hostem večerních Událostí, komentářů od 22:00.

Čapí hnízdo je rozlehlá farma na Benešovsku v blízkosti hlavního tahu z Prahy na České Budějovice. Funguje jako rekreační resort. Ekocentrum Čapího hnízda pořádá akce pro děti, součástí areálu jsou reprezentativní prostory pro pořádání konferencí a společenských akcí či malá zoologická zahrada. Dominantu farmy představuje jízdárna ve tvaru obřího čapího hnízda.

Čapí hnízdo
Zdroj: Janovský Alexandr/ČTK

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na mimořádné schůzi sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

2. září 1954 – narozen v Bratislavě (nyní má české občanství)

60. a počátek 70. let – díky práci otce v zahraničním obchodu pobýval často v zahraničí, do základní školy chodil mimo jiné v Paříži, na gymnázium v Ženevě

1974 – maturoval na gymnáziu v Bratislavě

1974–1978 – vystudoval obor zahraniční obchod na Obchodní fakultě VŠE v Bratislavě, titul Ing.

listopad 1978–1995 – zaměstnanec a později manažer Podniku zahraničního obchodu Chemapol Bratislava (později Petrimex)

1980–1989 – člen Komunistické strany Československa (KSČ)

listopad 1980 – evidován jako důvěrník (a později jako agent) Státní bezpečnosti (StB), v červnu 2014 bratislavský okresní soud rozhodl, že byl ve svazcích StB evidován jako agent neoprávněně

1985–1990 – obchodní zástupce Petrimexu v Maroku

1991–1995 – manažer Petrimexu (ředitel obchodního oddělení 32), spoluzakladatel české pobočky Petrimexu, později přejmenované na Agrofert

od poloviny 90. let – postupně zcela ovládl Agrofert a vybudoval z něj jednu z největších firem v Česku (firma podniká především v chemickém průmyslu, zemědělství, potravinářství, lesnictví a v médiích)

listopad 2011 – zakladatel politického hnutí Akce Nespokojených Občanů (ANO 2011)

od srpna 2012 – předseda politického hnutí ANO 2011

říjen 2013 – Babišovo hnutí získalo ve volbách 18,65 % a skončilo tak druhé za vítěznou ČSSD

od října 2013 – člen Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

listopad 2015 – Babiš čelí kritice za údajný dotační podvod v tzv. kauze Čapí hnízdo, případ se dodnes vyšetřuje

1. prosince 2016 – ministerstvo financí pod Babišovým vedením spouští ostrý provoz dlouho kritizované elektronické evidence tržeb v tzv. první fázi (ubytovací a stravovací služby)

leden 2017 – Babiš je kritizován, že v roce 2013 obešel daňovou povinnost při nákupu tzv. korunových dluhopisů od své tehdejší společnosti Agrofert 

25. února 2017 – opět zvolen předsedou hnutí ANO; získal hlasy 195 z 210 delegátů

Andrej Babiš
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK