Policie chce obvinit Babiše a Faltýnka, žádá o jejich vydání

Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka chce trestně stíhat policie (zdroj: ČT24)

Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka chce stíhat policie. O vydání předsedy a prvního místopředsedy hnutí ANO požádala Poslaneckou sněmovnu, jejímiž členy jsou. Žádost již předal předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) mandátovému a imunitnímu výboru. Hamáček nechtěl říct, proč chce policie špičky ANO stíhat, mluvčí pražského městského státního zastupitelství však uvedla, že žádost souvisí s dotacemi na Čapí hnízdo.

On-line přenos

Žádost o vydání A. Babiše a J. Faltýnka

  • 22:08

    V tuto chvíli končíme on-line přenos. Děkujeme, vážení čtenáři, za vaši pozornost a přejeme dobrou noc.

  • 21:46

    Politický analytik Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie komentuje situaci: „Bude hodně záležet na tom, jak kauzu znovu uchopí politici, média. Byl bych vlastně docela nešťastný, kdyby se z toho znovu uhnětla klasická politická bramboračka, která by se omílala ve volbách, protože by to mohlo dokonce znevěrohodnit postup policie. Musíme si říct, že poslední slovo v každé takové kauze má soud.“

  • 20:53

    Pokud jde o Babišova slova, že ještě na konci července byl na policii jako svědek, podle Slonkové svědčí o jeho neznalosti způsobů, jakými postupuje policie. „Ve chvíli, kdy není sděleno obvinění, tak jsou jednotliví lidé předvoláváni k výslechu jako svědci. Ve chvíli, kdy policie dospěje k závěru, že je tam vážně podezření, že byl spáchán trestný čin, a obviní konkrétní osobu, tak se obviněnou osobou může stát i někdo ze svědků. To je standardní postup, který určuje trestní zákon a trestní řád,“ podotkla Slonková.

„Mohu potvrdit, že jsem obdržel žádost od Služby kriminální policie a vyšetřování, odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie v Praze. Je to žádost o udělení souhlasu s trestním stíháním dvou poslanců, a to Ing. Andreje Babiše a Ing. Jaroslava Faltýnka,“ uvedl předseda sněmovny Jan Hamáček.

Podle mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové souvisí žádost s vyšetřováním Čapího hnízda. „Policie do Poslanecké sněmovny odeslala v případu Čapí hnízdo žádost o vydání dvou poslanců k trestnímu stíhání,“ sdělila, aniž by uvedla jména poslanců. Nikdo jiný podle ní obviněn nebyl. Šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz Sabina Slonková však upozornila, že podle informací, které má, „vyšetřování není omezeno pouze na pány Faltýnka a Babiše“, ale i na představitele společnosti Farma Čapí hnízdo. Že nejprve padla jména dvou poslanců, souvisí s tím, že se před zahájením trestního stíhání musí požádat o jejich vydání.

Jaroslav Faltýnek řekl serveru Seznam Zprávy, že o žádosti o vydání ví, že se jí nebude bránit, a také on potvrdil, že souvisí s Čapím hnízdem. Andrej Babiš potom hovoří o pokusu o svou politickou likvidaci. „Je to důsledek velice dobře promyšlené akce. (…) Je to poslední zoufalý pokus mých odpůrců, kteří mě chtějí dostat z politiky,“ uvedl. Přiznal však, že k tomu nemá žádné důkazy. Dodal, že se samotným vydáním „nemá problém“.

Policista, který vedl vyšetřování, podle něj měl „zadání“ Babiše kriminalizovat. Babiš je podle mluvčího ANO Vladimíra Vořechovského nyní na dovolené v Itálii. Sám Andrej Babiš řekl, že se z dovolené vrátí podle plánu.

O vydání by mohli poslanci rozhodnout počátkem září

Další postup sněmovně navrhne mandátový a imunitní výbor. Jeho předsedkyně Miroslava Němcová (ODS) informovala, že již obvolává místopředsedy, aby dohodli termín mimořádného zasedání výboru. Sejít by se měl v pátek 18. 8. dopoledne. Později výbor pozve oba poslance, které chce policie obvinit. „Na základě tohoto slyšení dáme doporučení sněmovně,“ uvedla Miroslava Němcová. Dodala, že v minulosti „v naprosté většině případů bylo doporučení takové, aby byli členové sněmovny vydáni“.

Jan Hamáček předpokládá, že se bude plénum sněmovny žádostí zabývat již na nejbližší schůzi, která začne 5. září. S tím počítá i předsedkyně výboru. Podle etického kodexu hnutí ANO by ovšem měla být policejní žádost rychle a pozitivně vyřízena. „Reprezentant nebude využívat poslaneckou imunitu a požádá příslušný parlamentní výbor, aby neprodleně navrhl jeho vydání,“ stojí v kodexu.

V minulosti kodex také požadoval rezignaci na volené funkce v případě zahájení trestního stíhání. To se však změnilo, nyní kodex požaduje rezignaci až po obžalobě z trestného činu. Andrej Babiš přitom odmítl spekulovat, zda by se funkcí vzdal, vyloučil, že by k obžalobě mohlo dojít.

Čapím hnízdem se policie zabývala téměř dva roky

Policie dostala pokyn k prověření dotací na farmu Čapí hnízdo již na podzim 2015, kdy vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová dostala anonymní trestní oznámení kvůli možnému dotačnímu podvodu. Oznámení mířilo především na Andreje Babiše a citovalo jeho vyjádření v dokumentu České televize Matrix AB.

Podle šéfredaktorky serveru Sabiny Slonkové se týká žádost o vydání i Jaroslava Faltýnka, protože figuroval v jedné z firem, které byly do dění kolem Čapího hnízda zapojeny. „Byl dlouhodobě manažerem Andreje Babiše v jeho firmách. (…) Byl zapojený přímo do kauzy Čapí hnízdo,“ upozornila.

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na mimořádné schůzi sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. 

Lhůta pro policejní rozhodnutí v kauze se několikrát prodlužovala. Dohledové Vrchní státní zastupitelství v Praze však v prošetřování možného dotačního podvodu neodhalilo žádné významné pochybení. Dotace pro Čapí hnízdo prověřuje i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF, který chce k závěru dospět do konce letošního roku.

2. září 1954 – narozen v Bratislavě (nyní má české občanství)

60. a počátek 70. let – díky práci otce v zahraničním obchodu pobýval často v zahraničí, do základní školy chodil mimo jiné v Paříži, na gymnázium v Ženevě

1974 – maturoval na gymnáziu v Bratislavě

1974–1978 – vystudoval obor zahraniční obchod na Obchodní fakultě VŠE v Bratislavě, titul Ing.

listopad 1978–1995 – zaměstnanec a později manažer Podniku zahraničního obchodu Chemapol Bratislava (později Petrimex)

1980–1989 – člen Komunistické strany Československa (KSČ)

listopad 1980 – evidován jako důvěrník (a později jako agent) Státní bezpečnosti (StB), v červnu 2014 bratislavský okresní soud rozhodl, že byl ve svazcích StB evidován jako agent neoprávněně

1985–1990 – obchodní zástupce Petrimexu v Maroku

1991–1995 – manažer Petrimexu (ředitel obchodního oddělení 32), spoluzakladatel české pobočky Petrimexu, později přejmenované na Agrofert

od poloviny 90. let – postupně zcela ovládl Agrofert a vybudoval z něj jednu z největších firem v Česku (firma podniká především v chemickém průmyslu, zemědělství, potravinářství, lesnictví a v médiích)

listopad 2011 – zakladatel politického hnutí Akce Nespokojených Občanů (ANO 2011)

od srpna 2012 – předseda politického hnutí ANO 2011

říjen 2013 – Babišovo hnutí získalo ve volbách 18,65 % a skončilo tak druhé za vítěznou ČSSD

od října 2013 – člen Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

listopad 2015 – Babiš čelí kritice za údajný dotační podvod v tzv. kauze Čapí hnízdo, případ se dodnes vyšetřuje

1. prosince 2016 – ministerstvo financí pod Babišovým vedením spouští ostrý provoz dlouho kritizované elektronické evidence tržeb v tzv. první fázi (ubytovací a stravovací služby)

leden 2017 – Babiš je kritizován, že v roce 2013 obešel daňovou povinnost při nákupu tzv. korunových dluhopisů od své tehdejší společnosti Agrofert 

25. února 2017 – opět zvolen předsedou hnutí ANO; získal hlasy 195 z 210 delegátů

Andrej Babiš
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK