ANO zmírnilo morální kodex, rezignaci členů žádá až po obžalobě

Kdyby začala na členy hnutí ANO dopadat obvinění kvůli různým dotačním kauzám, které policie vyšetřuje, nehrozily by jim kvůli tomu důsledky přímo v ANO. Hnutí změnilo svůj morální kodex pro adepty na volené funkce. Již nepožaduje rezignaci v případě zahájení trestního stíhání, ale až po obžalobě z trestného činu. Hnutí přitom odmítlo souvislost s informacemi serveru Neovlivní.cz, podle kterého policie podezírá z dotačního podvodu předsedu ANO Andreje Babiše.

Do konce března by měla policie rozhodnout, zda se při podání žádosti o dotace pro farmu Čapí hnízdo stal trestný čin. Podle dokumentů, které zveřejnil Neovlivní.cz, žádost o dotaci obsahovala nepravdivé údaje, a tudíž neměla být vůbec udělena. Pod dohodou o ručení za úvěr je podle Neovlivní.cz podpis vicepremiéra a předsedy ANO Andreje Babiše, byť ten tvrdí, že o ničem nevěděl.

Nyní ANO změnilo svůj etický kodex, upozornil na to server Aktuálně.cz. Původně kodex vyžadoval, aby rezignovali na volené funkce ti zástupci ANO, které policie obviní z trestného činu. Nově bude hnutí rezignaci požadovat až v případě obžaloby. Mluvčí ANO Vladimír Vořechovský řekl, že se pasáž změnila na podnět z regionů na základě usnesení výboru hnutí. Souvislost s informacemi o Čapím hnízdě však odmítl s tím, že hnutí schválilo změnu koncem ledna.

Podle místopředsedkyně ANO Jaroslavy Jermanové přišel návrh z Ústeckého kraje, kde dosavadní znění „znemožnilo (…) kandidaturu jednoho z důležitých lidí. Lidé nám odstupují z kandidátek a poté se vždy ukáže, že ta obvinění proti nim byla lichá,“ uvedla Jermanová.

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce, že by hnutí v případě obvinění v kauze Čapí hnízdo svého předsedu podpořilo a nepožadovalo například jeho odchod z vlády. Konečnou by pro Andreje Babiše nemuselo představovat ani podání obžaloby. „Počkal bych na rozhodnutí soudu,“ řekl Faltýnek.

On sám čelí podezření ze střetu zájmů při rozdělování zemědělských dotací. Faltýnek byl členem představenstva holdingu Agrofert a zároveň na rozdělování dotací dohlížel jako člen dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Na možný střet zájmů upozornila v minulém týdnu Evropská komise.

  • Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky této změně dosáhla na evropskou dotaci ve výši 50 milionů korun. 
  • Po pěti letech, kdy musela společnost dodržovat dotační podmínky, se vrátila zpět do Babišova koncernu. Kauzu vyšetřuje policie, zabývá se jí i Evropský úřad proti podvodům (OLAF).
  • Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od roku 2015.