Politici: Je potřeba, aby se případ Čapího hnízda řádně vyšetřil

Policie žádá o vydání dvou nejvýše postavených mužů hnutí ANO – Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Další politici jsou v hodnocení žádosti opatrní, chtějí se s ní nejprve seznámit. Zdůrazňují, že vyšetření případu považují za důležité. Někteří však již předpokládají, že budou hlasovat pro vydání.

Podle volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka je Čapí hnízdo významná kauza. „My bychom měli usilovat o to, aby se to řádně vyšetřilo,“ řekl. Aby se případ vyšetřil, považuje za důležité i pro samotného Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Zaorálkův stranický kolega, premiér Bohuslav Sobotka, se k žádosti o vydání Andreje Babiše, jenž býval ve vládě jeho zástupcem a zároveň ministrem financí, nechtěl vyjádřit. „Andrej Babiš už není členem vlády, takže nevidím důvod, proč bych měl tuto záležitost v této fázi komentovat,“ uvedl.

Předseda poslaneckého klubu největší opoziční strany KSČM Pavel Kováčik považuje za vhodné, aby „konaly orgány činné v trestním řízení“, tedy jim poslance vydat. „Chci věřit, že to není účelové. Budeme se chovat standardně jako vždy v podobných případech,“ řekl. Dodal, že Andrej Babiš s Jaroslavem Faltýnkem by „sami měli požádat, aby byli vydáni“.

Častý Babišův kritik, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, předpokládá, že bude hlasovat pro vydání. „Většinou se sněmovna kloní k tomu vydat. Pouze, pokud by tam byla zcela zřejmá kolize s procesním postupem policie nebo státního zastupitelství, tak by se pravděpodobně nevydávalo. V žádosti by se tedy muselo objevit něco velmi znepokojivého, překvapivého a nestandardního, abychom hlasovali proti vydání. Většinou dáváme průchod právu,“ uvedl.

Poslanec Kalouskovy strany a místopředseda mandátového a imunitního výboru Martin Plíšek potom pochybuje o tom, že by načasování žádosti o vydání poslanců ANO souviselo s volbami – jak ostatně tvrdí Andrej Babiš. „Kauza je šetřena už poměrně dlouhou dobu. Prakticky před dvěma lety jsme vyvolali mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, protože jsme měli vážné podezření, že mohlo dojít k dotačnímu podvodu. Následně to začala šetřit policie,“ poukázal.

Předseda ODS Petr Fiala vyzval oba poslance, kterých se žádost týká, aby se vzdali svých mandátů, „abychom z toho zbytečně nedělali politiku“. Předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura avizoval, že nebude svým poslancům dávat návod, jak hlasovat, ale „předpokládá výraznou shodu“.

Šéf koaliční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se nad Fialovou výzvou k rezignaci poslanců, které chce policie obvinit, podivil. Podle něj jsou právě taková gesta politizací případu. „Já osobně bych to nechal na těch, kterých se to týká. Je otázka vkusu, politické kultury, jak se zachovají,“ míní. Bělobrádek přitom ujistil, že vláda bude po zbylé dva měsíce pokračovat i s ohledem na to, že ani Babiš, ani Faltýnek nejsou jejími členy.