„Zmizte, jinak celá vaše rodina zemře!“ Policie obvinila tři estébáky za akci Asanace

Po více než třiceti letech obvinila policie trojici bývalých příslušníků Státní bezpečnosti. Obvinění údajně vyhrožovali lékaři ze severních Čech, který veřejně kritizoval komunistický režim. Píší o tom čtvrteční Hospodářské noviny. Podle svědectví, která má policie k dispozici, hrozili estébáci lékaři zabitím celé rodiny, pokud se nevystěhuje do zahraničí. Výzvy k nucené emigraci byly součástí takzvané akce Asanace, kterou se režim snažil vypudit z Československa své odpůrce.

Obvinění jsou muži ve věku nad šedesát let. Vyšetřováni jsou na svobodě a hrozí jim až desetileté vězení. Lékař, kterému podle obvinění vyhrožovali, nakonec i s rodinou emigroval v roce 1983 do západního Německa. StB pomohla s vyřízením dokladů. Do severních Čech se lékař vrátil po roce 1989, nyní je v důchodu.

Chtějí o tom mluvit

„Jsme přesvědčeni, že jsme v archivech získali dostatek důkazů,“ řekla Hospodářkým novinám ředitelka Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Eva Michálková. Akce Asanace je podle ní pro úřad velmi důležitá, protože se k ní zachovalo dost materiálů, které vedla sama StB. „Ti poškození jsou stále relativně mladí a mají potřebu o tom mluvit,“ uvedla Eva Michálková.

Akci Asanace vymyslela StB na přelomu 70. a 80. let. Jejím cílem bylo fyzickým a psychickým nátlakem donutit občany nepohodlné režimu k trvalému opuštění republiky. Pracovníci StB po celé republice začali předem vytipované odpůrce režimu šikanovat, ale i fyzicky týrat. Mezi postiženými byli například hudebníci Jaroslav Hutka a Vlastimil Třešňák, duchovní Svatopluk Karásek, spisovatelka Petruška Šustrová nebo herec Pavel Landovský.

Do vězení za Asanaci

V minulosti už v souvislosti s Asanací padlo několik rozsudků. Za týrání disidentů dostal nepodmíněný trest v délce tři a půl roku bývalý příslušník StB Zbyněk Dudek. Ke stejně vysokému trestu byl odsouzen i jeho kolega Jiří Šimák.

V únoru 2002 potrestal soud tříletými podmínkami bývalé šéfy 10. správy StB Vladimíra Stárka a Zdeňka Wiederlechnera a bývalého šéfa krajské správy Sboru národní bezpečnosti Prahy a středních Čech Zdeňka Němce. Kvůli akci Asanace byl stíhán také předlistopadový federální ministr vnitra Jaromír Obzina. V lednu 2003 však zemřel, ještě před vynesením rozsudku.