Zastavte ten paskvil z Bruselu, vyzvali odpůrci regulace zbraní. Do Senátu přinesli petici

Petici proti regulaci zbraní a prostředků pro sebeobranu ze strany EU předali odpůrci směrnice předsedovi Senátu Milanu Štěchovi z ČSSD. Archy se čtyřiceti tisíce podpisy obdržel také místopředseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS. Myslivec a bojovník proti směrnici Bohumil Straka informoval o tom, že dohromady má petice téměř devadesát tisíc podpisů. Část předali politikům už dříve. Štěch petici předá příslušnému výboru, který se jejím obsahem bude zabývat.

Směrnice byla motivem pro sepsání ústavní novely, podle níž by majitelé legálně držených zbraní dostali právo zasáhnout v případě potřeby k zajištění bezpečnosti Česka. Sněmovna ji už schválila, Senát ji nyní musí posoudit.

„Ta směrnice je naprosto nesmyslná a paskvilní,“ řekl Bohumil Straka před Valdštejnským palácem. Podle něj budou muset myslivci například zbraně, jež používají jako dekorace, registrovat a mít na ně zbrojní průkaz. Stávající legislativní podmínky v České republice považuje za naprosto vyhovující a bezproblémové.

Třicet ran pro sportovní střelbu

Petici spolu se Strakou předával mimo jiné i mistr světa ve sportovní střelbě Adam Tyc. I jeho sport prý evropská směrnice omezí. „Jsou kategorie, při kterých se střílí například zásobníky s třiceti ranami, a pokud budou zakázané, není možné soupeřit se sportovci z jiných kontinentů, kde tu možnost mají,“ řekl.

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března. Jejím cílem má být zabránit teroristům ve vyzbrojování, podle kritiků ale hlavně omezuje majitele legálně držených zbraní a trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřní bezpečnosti státu, což je v rozporu s právem Evropské unie.

Změny pro 300 tisíc střelců

Proti normě se v Česku zvedla vlna nevole. Změny by se dotkly téměř všech zhruba tří set tisíců držitelů zbrojních průkazů a také držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci.

Směrnice vstoupila v platnost 13. června a státy Evropské unie ji musejí do svého právního řádu zavést do patnácti měsíců. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD v červnu oznámil, že kvůli směrnici podá Česká republika žalobu k soudnímu dvoru Evropské unie.

Vydáno pod