Do Drahonic na Lounsku se vrací věznice. První odsouzené ženy přijme za týden

Věznice v Drahonicích začíná znovu fungovat (zdroj: ČT24)

V Drahonicích na Lounsku se znovu otvírá věznice. Původně byla určena mužům, poté objekt sloužil uprchlíkům. Nyní je zařízení připraveno na odsouzené ženy, prvních 32 z nich přijede z přeplněné věznice ve Světlé nad Sázavou 12. července. Kapacita drahonické věznice je 192 míst. Otevření Drahonic souvisí podle Vězeňské služby s přeplněností věznic v Česku.

„Jsme na stavu téměř 23 tisících vězněných osob. Za ty čtyři roky po amnestii prezidenta republiky se naše věznice naplnily na předchozí stavy,“ řekl ředitel vězeňské služby Petr Dohnal. Právě po amnestii v dubnu 2013 se areál v Drahonicích u Lubence jako jediný v ČR zavřel. Stát se ho poté pokoušel několikrát neúspěšně prodat.

Počet vězňů
Zdroj: ČT24/Ministerstvo spravedlnosti

V roce 2015, v době vrcholící migrační krize, jej nabídla vězeňská služba ministerstvu vnitra, které v něm zřídilo uprchlické zařízení pro 240 mužů. Plně obsazené ale nikdy nebylo a vnitro je stejně mělo pronajaté jen na rok. Posledních asi padesát uprchlíků loni v listopadu ministerstvo přestěhovalo do vlastního objektu v nedaleké Balkové a ke konci loňského roku se objekt v Drahonicích vrátil vězeňské službě.

V Drahonicích v minulosti bývali umístěni muži, kteří si odpykávali tresty za lehčí trestné činy. Kvůli rostoucímu počtu odsouzených žen se rozhodlo, že nově to bude ženská věznice. Přemístěno sem bude nejprve 32 odsouzených ze Světlé nad Sázavou.

„Aktuálně je kolem 1500 odsouzených žen, prostor pro ně nemáme, proto jsme se rozhodli, že tady budou ženy,“ uvedl Dohnal. Věznice už ale nebude samostatná, spadá pod věznici Nové Sedlo, které je zhruba 33 kilometrů od Drahonic.

Místním návrat věznice nevadí

„Drahonice jsou malou obcí, kde je něco přes dvacet domů a žije tam kolem 200 obyvatel. Uprchlíky v místě místní nechtěli. Věznice jim ale nevadí, mají s ní totiž dobré zkušenosti,“ dodává redaktorka ČT Renata Myslíková. Vězni běžně chodili pomáhat do místních firem, pracovali i pro obec a posledních šest let i přímo ve věznici.

Vězeňská služba předpokládá, že také odsouzené ženy budou pracovat, a to jak u firem, tak u obcí. To vítá i starosta nedalekého Lubence Jiří Chaloupecký. „Spolupráce s věznicí byla vždy dobrá, proto její otevření vítáme,“ řekl Chaloupecký.

Očekává také, že naopak obyvatelé obce najdou ve vězení práci. „Určitě budou od nás kuchařky. Zásobování vždy fungovalo od nás nebo z okolních obcí, totéž servis, údržba,“ shrnul starosta.

UDÁLOSTI: V Drahonicích je zatím opraveno jedno patro (zdroj: ČT24)

Věznice jsou stále přeplněné

Ministerstvo spravedlnosti v souvislosti se znovuotevřením drahonické věznice uvedlo, že v českých věznicích bylo ke konci června o 1831 odsouzených a obviněných více, než kolik by jich byly vězeňské areály schopny pojmout za dodržení optimálních ubytovacích podmínek. Nárůst počtu odsouzených za mřížemi se sice v posledních měsících zmírnil, jenže říjnové zredukování typů věznic ze čtyř na dva zřejmě situaci s přeplněností podle úřadu opět zhorší. 

Nápor na věznice momentálně polevil, avšak jen částečně. „Nárůst počtu odsouzených ve výkonu trestu se v posledních měsících zmírnil, ovšem nelze jednoznačně specifikovat faktory, které na to měly vliv,“ uvedl náměstek ministra spravedlnosti pro vězeňství Vladimír Zimmel.

Do konce letošního roku vzniknou další nová místa v současných věznicích. „Před několika týdny se otevřela oddělení v Plzni, na konci léta se otevře další objekt ve věznici Břeclav v Poštorné, rekonstruovat plánujeme věznici Pankrác a chceme postavit novou věznici na zelené louce, která by měla kapacitu 800 míst,“ uvedl Dohnal. Stavět by se podle Dohnala mohlo na jihu Čech.

Ministerstvo připouští, že práce s vězni je kvůli jejich vysokému počtu ztížená. Vedle chybějících ubytovacích kapacit v tomto směru označuje za hlavní problém nízký počet vychovatelů, sociálních pracovníků nebo psychologů na příliš mnoho vězňů. Vězeňské službě však chybí i dozorci. Tabulkových míst pro příslušníky i občanské zaměstnance není podle bezpečnostního sboru dostatek.

Největší problémy s přeplněním mají věznice s dozorem a s ostrahou, v dohledu a ve zvýšené ostraze tak značné problémy nejsou. Od října se situace změní poté, co se stávající čtyři typy věznic zredukují na dva. Změna má přispět k účinnější práci s vězni, a tím i ke snížení recidivy.

Zpočátku však zkomplikuje již tak dost napjaté ubytovávání odsouzených. „V okamžiku změny se situace zhorší, ovšem jen krátkodobě, než se podaří znovu vybalancovat rozložení ubytovacích kapacit. Z dlouhodobého hlediska by to pak nemělo mít na naplnění kapacity vliv,“ předpokládá ministerstvo.