Desítky uprchlíků v Drahonicích nepřišly na snídani. Hladovka jim nepomůže, reagoval Chovanec

39 uprchlíků v detenčním zařízení v Drahonicích na Lounsku dál drží protestní hladovku. Uvedli to faráři, kteří s lidmi uvnitř zařízení komunikují. Běženci podle nich dokonce režim ještě zpřísnili a pijí už jen vodu. Informaci potvrdila i mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová s tím, že více než tři desítky lidí nepřišly ráno na snídani. Objednané balíčky s jídlem ale prý hladovkáři převzali. Běženci zahájili protest proti svému zadržování v úterý.

„Na snídani dnes nebylo 34 lidí. Je složité vysledovat, kdo hladovku skutečně drží nebo nedrží a není to ani naším cílem. Mají možnost alternativního nákupu a využívají ji. Ve čtvrtek 36 lidí mělo objednané balíčky a všichni z hladovkářů je převzali,“ uvedla policejní mluvčí.

Jedním z důvodů protestů je prodloužení pobytu uprchlíků v detenci. Dál také prý mají obavu z toho, že by byli deportováni zpět do země původu. Situace v zařízení je podle policie klidná, na rozdíl od úterý a středy zatím nevznikly žádné incidenty nebo sebepoškozování běženců.

V drahonickém zařízení je podle statistik ministerstva vnitra stovka běženců. Především v úterý a ve středu byla situace v detenčním zařízení napjatá. Několik uprchlíků se pořezalo, další podle policie napadl ochranku a sám se přitom zranil.

Ti lidé jsou zadrženi, zadrženi budou, a pokud si chtějí cokoliv vymoct hladovkou nebo jakýmkoliv jiným způsobem, tak jim to prostě nepomůže. Já doufám, že se ta situace zklidní.
Milan Chovanec
V tom poslední prohlášení, které ti uprchlíci vydali, tak si uvědomují, že porušili české zákony, jsou ochotni akceptovat 90 dní detence, stejně jako případnou pokutu. Ale nechtějí akceptovat, že to bude nekonečně dlouho prodlužováno.
Mikuláš Vymětal
evangelický farář

Běženci mohou být v Česku drženi až rok a půl

Chovanec ve středu uvedl, že důvodem dalších eskalací v Drahonicích mohlo být to, že někteří z uprchlíků obdrželi oznámení o prodloužení svého pobytu v zařízení: „Pokud uprchlík nespolupracuje s českými úřady, případně se nedaří zjistit jeho totožnost, tak může být v detenčním zařízení přes 500 dní,“ uvedl.

Detenční zařízení v Drahonicích, které vzniklo z areálu bývalé věznice, má kapacitu 240 lidí, určeno je výhradně pro muže. V sobotu Drahonice navštívil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) a uvedl, že je s podmínkami běženců v zařízení spokojen.

Podmínky, ve kterých jsou v ČR ubytováni uprchlíci, ale kritizují některé tuzemské i zahraniční organizace. Vysoký komisař OSN pro lidská práva nedávno uvedl, že česká vláda systematicky porušuje práva migrantů.